Το εγκεφαλικό επεισόδιο τετραπλασιάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Το εγκεφαλικό επεισόδιο τετραπλασιάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης σε διάρκεια διετίας, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στη Δανία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry. Στο πρώτο τρίμηνο μάλιστα, μετά το συμβάν, ο κίνδυνος είναι οκταπλάσιος.

katathipsiΌπως έδειξε η μελέτη, το 25% των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη μέσα σε δύο χρόνια από την εκδήλωσή του, με τις μισές διαγνώσεις να γίνονται κατά το πρώτο τρίμηνο. Το ποσοστό κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό είναι κάτω από το 8%.

Το ποσοστό κατάθλιψης είναι αυξημένο στους πάσχοντες από εγκεφαλικό ακόμα κι αν συγκριθεί με το ποσοστό που καταγράφεται για ασθενείς που παθαίνουν άλλα οξέα προβλήματα υγείας, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Merete Osler, καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσίας Υγείας του Copenhagen University, της Δανίας.

«Φαίνεται πως το εγκεφαλικό επεισόδιο διαταράσσει την χημική ισορροπία στον εγκέφαλο με συνέπεια να καθιστά τους ασθενείς ευάλωτους στην κατάθλιψη», εξήγησε η Osler.

Οκταπλασιασμός κινδύνου στο πρώτο τρίμηνο

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 157.243 Δανούς οι οποίοι υπέστησαν εγκεφαλικό την περίοδο 2001-2011 για πρώτη φορά στη ζωή τους και 160.236 υγιείς συνομηλίκους τους.

Μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη της μελέτης, 34.346 από τους ασθενείς (25,4%) και 11.330 από τους υγιείς (7,8%) είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου από το εγκεφαλικό, οι πιθανότητες που είχαν οι ασθενείς να εκδηλώσουν κατάθλιψη ήταν οκταπλάσιες σε σύγκριση με όσες είχαν οι υγιείς συνομήλικοί τους, ενώ σε διάστημα διετίας οι πιθανότητες ήταν τετραπλάσιες.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη τόσο στους ασθενείς όσο και στους υγιείς ήταν η μεγάλη ηλικία, το γυναικείο φύλο, η μοναχική διαβίωση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, τα πολλαπλά προβλήματα υγείας και το ιστορικό κατάθλιψης, ενώ στους ασθενείς με εγκεφαλικό σημαντικό ρόλο διαπιστώθηκε ότι παίζει η σοβαρότητά του επεισοδίου.

Σε αμφότερες τις ομάδες (ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και υγιής πληθυσμός), υπήρχε αυξημένος κίνδυνος θανάτου από όλες τις αιτίες. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη συμβολή της κατάθλιψης στη θνησιμότητα από εγκεφαλικό, διαπιστώνοντας ότι την αυξάνει κατά 89%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή η κατάθλιψη είναι συνηθισμένη μετά το εγκεφαλικό και επηρεάζει αρνητικά την έκβαση των ασθενών, γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι γι’ αυτό ώστε να υποβάλλονται έγκαιρα οι πάσχοντες στην κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: Terese S. H. Jørgensen, Ida K. Wium-Andersen, Marie K. Wium-Andersen, Martin B. Jørgensen, Eva Prescott, Solvej Maartensson, Per Kragh-Andersen, Merete Osler. Incidence of Depression After Stroke, and Associated Risk Factors and Mortality Outcomes, in a Large Cohort of Danish Patients. JAMA Psychiatry, 2016.

Δείτε επίσης