Η γυμναστική ακυρώνει τον κίνδυνο για καρκίνο λόγω αλκοόλ

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine έδειξε πως όσοι κατανάλωναν αλκοόλ αλλά γυμνάζονταν επί τουλάχιστον δυόμισι ώρες την εβδομάδα (150 λεπτά) με μέτρια ένταση, δεν είχαν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ή άλλες αιτίες. Είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο η προστατευτική επίδραση της άσκησης από το αλκοόλ ίσχυε ως ένα σημείο και άρα η γυμναστική δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άλλοθι για να πίνει κανείς όσο θέλει.

krasiΑλκοόλ και καρκίνος

Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι ακόμα και μια μικρή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Το αλκοόλ συνδέεται με τουλάχιστον 7 μορφές καρκίνου σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction. Το αλκοόλ αποτελεί αιτία για το 5,8% των θανάτων από καρκίνο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ αυξάνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδράσεις οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου. Επίσης το αλκοόλ σκοτώνει τα κύτταρα προκαλώντας έτσι τον πολλαπλασιασμό των ζωντανών κυττάρων προκειμένου να αντικατασταθούν αυτά που πεθαίνουν. Όσο πιο συχνά γίνεται ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για καρκίνο λόγω τυχαίων μεταλλάξεων.

Είναι πιθανόν η συστηματική γυμναστική ασκεί να μειώνει τη φλεγμονή και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ακυρώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ.

Πάντως, οι ερευνητές της μελέτης με επικεφαλής τον δρα Εμμανουήλ Σταματάκη, του Charles Perkins Centre και του Faculty of Health Sciences στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο η άσκηση αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ.

Σημαντική μείωση κινδύνου

Η μελέτη κατέγραψε τις συνήθειες άσκησης και κατανάλωσης αλκοόλ για 36.370 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 40 ετών, στη Βρετανία, και παρακολούθησαν την υγεία τους για περίπου 10 χρόνια στην διάρκεια των οποίων υπήρξαν 5.735 θάνατοι.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε έξι ομάδες με βάση την κατανάλωση αλκοόλ:

  1. σε όσους δεν είχαν πιει ποτέ αλκοόλ,
  2. στους πρώην πότες,
  3. στους περιστασιακούς πότες,
  4. σε όσους έπιναν συστηματικά αλλά εντός των συνιστώμενων ορίων (λιγότερα από 8 ποτά την εβδομάδα οι γυναίκες και λιγότερα από 12 ποτά την εβδομάδα οι άνδρες) – αυτή η ομάδα είχε 38% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο,
  5. σε όσους έπιναν (8-20 ποτά την εβδομάδα οι γυναίκες και 12-28 ποτά την εβδομάδα οι άνδρες) – αυτή η ομάδα είχε 40% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο,
  6. σε όσους έπιναν πολύ επικίνδυνα (οι γυναίκες πάνω από 20 ποτά την εβδομάδα και οι άνδρες πάνω από 28 ποτά την εβδομάδα) – αυτή η ομάδα είχε 74% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν επίσης σε τρεις ομάδες ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας:

  1. σε όσους έκαναν καθιστική ζωή,
  2. σε όσους γυμνάζονταν επί 150 λεπτά την εβδομάδα (είναι το ελάχιστο που συνιστάται για καλή υγεία από τους ειδικούς) και
  3. σε όσους γυμνάζονταν πάνω από 300 λεπτά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσο περισσότερο έπιναν οι εθελοντές που έκαναν καθιστική ζωή τόσο περισσότερο κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης. Αλλά ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μειωμένος για όσους έπιναν και γυμνάζονταν επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Ειδικά όσον αφορά τον κίνδυνο για καρκίνο, αυτός σχεδόν εκμηδενιζόταν και εξισωνόταν με τον κίνδυνο που διέτρεχαν αυτοί που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Η ακύρωση των αρνητικών επιπτώσεων του αλκοόλ υπήρχε μόνο για αυτούς που έπιναν εντός των συνιστώμενων ορίων ασφαλείας και για όσους έπιναν παράτολμα, αλλά όχι για εκείνους της έκτης ομάδας, δηλαδή για όσους έπιναν πολύ επικίνδυνα (οι γυναίκες πάνω από 20 ποτά την εβδομάδα και οι άνδρες πάνω από 28 ποτά την εβδομάδα).

Δείτε επίσης