Το κάπνισμα προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια μέσω πάχυνσης του καρδιακού μυός

Σύμφωνα με  μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Imaging, το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια διότι προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς και μειώνει την ικανότητά της να συστέλλεται. Όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς και για όσο περισσότερα χρόνια, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη στην καρδιά.

kapnisma-kardiaΗ μελέτη αφορούσε 4.580 άτομα, μέσης ηλικίας 76 ετών, που συμμετείχαν στην Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study και υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε εμφανείς ενδείξεις καρδιοπάθειας.

Παρ’ όλα αυτά, οι καπνιστές είχαν πολύ παχύτερα καρδιακά τοιχώματα και εμφανώς μειωμένη ικανότητα ώθησης του αίματος από την καρδιά, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν καπνίζει ποτέ αλλά και με τους πρώην καπνιστές.

Το εύρημα συσχετίστηκε με το κάπνισμα, αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η αρτηριακή πίεση και η κατανάλωση αλκοόλ.

Πάχυνση του καρδιακού μυός

Η συσχέτιση καπνίσματος και καρδιακής ανεπάρκειας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς καρδιοπάθεια, αλλά οι επιστήμονες δεν γνώριζαν την αιτία.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα οδηγεί σε πάχυνση του καρδιακού μυός και επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας, με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα τα οποία δεν έχουν πάθει έμφραγμα το οποίο αποτελεί την κυριότερη αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Wilson Nadruz, από τον Καρδιαγγειακό Τομέα του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι η πάχυνση της καρδιάς λόγω του καπνίσματος φαίνεται πως είναι αναστρέψιμη όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα, αφού δεν παρατηρήθηκε στους πρώην καπνιστές.

Πηγή: Wilson Nadruz, Jr, Brian Claggett, Alexandra Gonçalves, Gabriela Querejeta-Roca, Miguel M. Fernandes-Silva, Amil M. Shah, Susan Cheng, Hirofumi Tanaka, Gerardo Heiss, Dalane W. Kitzman, and Scott D. Solomon. Smoking and Cardiac Structure and Function in the Elderly: The ARIC Study (Atherosclerosis Risk in Communities)Circulation: Cardiovascular Imaging, September 2016.

Δείτε επίσης