Ινομυαλγία: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η ινομυαλγία είναι ολιστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο στο σώμα διάρκειας άνω του τριμήνου, ο οποίος δεν προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο  αιτιολογικό παράγοντα ή συγκεκριμένο χρόνιο υποκείμενο νόσημα και υποβαθμίζει σημαντικά την καθημερινότητα του πάσχοντα.

inomyalgia6Συμπτώματα

Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά από φυσικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, λοίμωξη ή σημαντικό ψυχολογικό στρες ή να εμφανιστεί προοδευτικά χωρίς εμφανή γενεσιουργό αφορμή.

Ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο με αισθήματα απόγνωσης, όταν ο πόνος συνοδεύεται από επίμονη δυσκαμψία ή όταν υφίσταται σημαντικού βαθμού ελάττωση της ικανότητας προσαρμογής στην καθημερινότητα.

Οι πόνοι είναι τόσο έντονοι σε ορισμένες περιπτώσεις που οι ασθενείς αδυνατούν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Οι παράγοντες κινδύνου για ινομυαλγία περιλαμβάνουν το φύλο (είναι συχνότερη  στις γυναίκες), το οικογενειακό ιστορικό, την παρουσία ρευματικού νοσήματος (είναι συχνότερη στους πάσχοντες από ρευματικό νόσημα).

Εκτός από πόνο η ινομυαλγία συχνά προκαλεί:

  • Κόπωση. Η κόπωση της ινομυαλγίας δεν αποκαθίσταται με τον ύπνο ή άλλα μέτρα ξεκούρασης. Τα άτομα με ινομυαλγία συχνά ξυπνούν κουρασμένα ακόμη και εάν η ποσότητα του ύπνου είναι φαινομενικά επαρκής. Η πτώση της ενεργειακής στάθμης του οργανισμού πολλές φορές εκδηλώνεται με αδυναμία συγκέντρωσης ή ελαττωμένη μνήμη.
  • Διαταραχές ύπνου. Πολλοί ασθενείς με ινομυαλγία παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία και άπνοια ύπνου. Σε αρκετές περιπτώσεις ενώ ο ύπνος είναι ποσοτικά επαρκής, το σώμα αδυνατεί να χαλαρώσει και εμφανίζονται τινάγματα άκρων (σύνδρομο ανήσυχων ποδιών).
  • Άλλα προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ινομυαλγία μπορεί επίσης να υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος, κεφαλαλγία, κράμπες.

Ο πόνος στην ινομυαλγία οφείλεται σε διαταραχή της ουδού του πόνου, η οποία οφείλεται σε σύνθετους ανοσολογικούς, ορμονικούς, νευρολογικούς παράγοντες.

Η χρόνια κόπωση της ινομυαλγίας συνδέεται επίσης με σύνθετους παράγοντες, που περιλαμβάνουν την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την επίθεση βλαπτικών εξωτερικών παραγόντων, την δυσλειτουργία υπόφυσης εγκεφάλου, την διαταραχή ορμονών, τη μειωμένη ανάκτηση δυνάμεων κατά τον ύπνο.

Σε πάσχοντες από ινομυαλγία  έχουν ανευρεθεί χαμηλά επίπεδα ΑΤΡ στα ερυθρά, που είναι το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου.

Αντιμετώπιση

Γενικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε αν πάσχετε από ινομυαλγία με κόπωση είναι:

  1. Μειώστε το στρες. Το στρες προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και έχει πλήρη αντένδειξη. Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η βαθιά αναπνοή ασκήσεις ή διαλογισμού.
  2. Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Ωστόσο το είδος και η ένταση της άσκησης πρέπει να καθοριστεί μετά από τη σωστή ιατρική σας εξέταση. Η υπερβολική για το σώμα σας άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.
  3. Διατηρήστε έναν υγιή τρόπο ζωής. Ακολουθήστε μεσογειακά διατροφικά προγράμματα. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ.
  4.  Να κοιμάστε επαρκώς και να διατηρείτε καλές συνήθειες ύπνου. Να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Να έχετε καλής ποιότητας στρώμα. Να έχετε επαρκή συσκότιση και απουσία θορύβων στο υπνοδωμάτιο.

Εκτός από τα γενικά μέτρα που προαναφέρονται, η θεραπεία περιλαμβάνει εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία συμπληρώματα εναλλακτικής ιατρικής και φάρμακα που αυξάνουν τις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος, βελτιώνουν την φυσική κατάσταση, σταθεροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ομαλοποιούν την ουδό του πόνου.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης