Ψυττάλεια: Οι αναλύσεις λυμάτων δείχνουν μεγάλη αύξηση στα ψυχοφάρμακα

Ανησυχία για τη κατανάλωση ψυχοφαρμάκων προκαλούν αναλύσεις λυμάτων στην Ψυττάλεια. Όπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Environmental Science & Technology”, στις εν λόγω αναλύσεις καταγράφονται μεγάλες συγκεντρώσεις σε υπολείμματα αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και αντιψυχωσικών σκευασμάτων, καθώς και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του γαστρικού έλκους και της υπέρτασης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον χημικό Νικόλαο Θωμαΐδη, συνέλεξε δείγματα νερού από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της Αθήνας, από το 2010 έως το 2014. Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και ακολούθησαν μετρήσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας την ίδια εποχή εκάστου έτους.

Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι σε μια τετραετία η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές, ενώ η χρήση παράνομων αμφεταμινών διπλασιάστηκε.

Μείωση καταγράφηκε ωστόσο στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά, κάτι που ίσως οφείλεται στη μείωση των δαπανών για την Υγεία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί το εάν η αύξηση στη χρήση φαρμάκων και ουσιών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι μετρήσεις αποτυπώνουν την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, καθώς η αύξηση ακολούθησε χρονικά την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Δείτε επίσης