SICCAFLUID: Ενδείξεις και δοσολογία

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ 

SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη

Το παρόν φάρμακο σας διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή. Πάντως υπάρχει ακόμα ανάγκη να χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη προσεκτικά για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

–           Φυλάξτε αυτό το φύλλο οδηγιών χρήσης. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε ξανά.

–           Απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας, εάν χρειαστείτε περισσότερες πληροφορίες ή συμβουλές.

–           Επιβάλλεται να επικοινωνήσετε με γιατρό, εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή δεν υποχωρήσουν.

–           Εάν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια γίνεται σοβαρή ή αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή φαρμακοποιό σας.

Το παρόν φύλλο οδηγιών περιέχει:

  •           Τι είναι το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη και ποια είναι η χρήση του
  •           Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη
  •           Πώς να χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη
  •           Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες)
  •           Πώς να φυλάσσεται το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη
  •          Λοιπές πληροφορίες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SICCAFLUID 2,5 mg/g ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΓΕΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

To SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη είναι ένα υποκατάστατο δακρύων και περιέχει μια λιπαντική ουσία που ονομάζεται Carbomer 974P.

Πρόκειται για μια οφθαλμική γέλη που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηρότητας των οφθαλμών (όπως άλγος, αίσθηση καύσου, ερεθισμός ή ξηρότητα) που προκαλείται από το γεγονός ότι τα μάτια σας δεν παράγουν αρκετά δάκρυα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ SICCAFLUID 2,5 mg/g ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΓΕΛΗ

ΜΗ χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη

–           σε περίπτωση αλλεργίας (υπερευαισθησίας) στο Carbomer ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη που παρατίθεται στην παράγραφο 6, «Τι περιέχει το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη».

Προσέξτε ιδιαίτερα με το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη

–           Εάν φοράτε μαλακούς φακούς επαφής: πρέπει να τους βγάλετε πριν χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη. Μετά τη χρήση του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη, περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ξαναβάλετε τους φακούς σας. Βλέπετε επίσης στην παράγραφο 2, «Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα συστατικά του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη».

–           Εάν η κατάσταση σας επιδεινωθεί ή δεν βελτιωθεί μετά την έναρξη της θεραπείας με SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη: Επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

–           ΜΗΝ ΤΟ ΕΝΙΕΤΕ, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΠΙΝΕΤΕ. 

Παιδιά και έφηβοι ηλικίας έως 18 ετών:

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη στα παιδιά και τους εφήβους στη δοσολογία που συνιστάται στους ενήλικες έχουν αποδειχθεί από την κλινική εμπειρία, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα κλινικών δοκιμών. 

Χρήση άλλων φαρμάκων

Παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα, ακόμα και αυτά που δεν σας έχουν χορηγηθεί με συνταγή.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο οφθαλμολογικό σκεύασμα κατά τη διάρκεια θεραπείας με SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη: χρησιμοποιήστε πρώτα το άλλο οφθαλμολογικό σκεύασμα, περιμένετε 15 λεπτά, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη. Ο/Η γιατρός σας θα αποφασίσει εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη.

Οδήγηση και χειρισμός μηχανών

Μπορεί η όρασή σας να είναι θολή για μικρό χρονικό διάστημα αμέσως μετά τη χρήση του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη. Δεν πρέπει να οδηγείτε ούτε και να χειρίζεστε μηχανές έως ότου καθαρίσει πάλι η όρασή σας.

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα συστατικά του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη

Εάν φοράτε μαλακούς φακούς επαφής, πρέπει να τους βγάλετε πριν χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη. Μετά τη χρήση του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ξαναβάλετε τους φακούς σας.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή ένα από τα συστατικά του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη, το οποίο ονομάζεται χλωριούχο βενζαλκόνιο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των οφθαλμών και μπορεί να αλλάξει το χρώμα των μαλακών φακών επαφής.

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ SICCAFLUID 2,5 mg/g ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΓΕΛΗ

Εάν σας έχουν συστήσει το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη τότε να το χρησιμοποιείτε αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Η συνήθης δόση του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη είναι 1 σταγόνα σε κάθε μάτι που χρειάζεται θεραπεία, έως 4 φορές ημερησίως.

Παιδιά και έφηβοι ηλικίας έως 18 ετών:

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη στα παιδιά και τους εφήβους στη δοσολογία που συνιστάται στους ενήλικες έχουν αποδειχθεί από την κλινική εμπειρία, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα κλινικών δοκιμών.

Οδηγίες χρήσης

Μη χρησιμοποιείτε τη φιάλη εάν η ασφάλεια γύρω από το πώμα είναι σπασμένη πριν το ανοίξετε για πρώτη φορά.

Πλύνετε τα χέρια σας πριν το άνοιγμα της φιάλης. Γείρετε το κεφάλι προς τα πίσω και κοιτάξτε προς το ταβάνι.

  1. Κατεβάστε προσεκτικά το κάτω βλέφαρο του ματιού που χρειάζεται θεραπεία ώστε να δημιουργήσετε ένα «σάκκο».
  2. Αναποδογυρίστε το φιαλίδιο. Πιέστε ώστε να απελευθερωθεί 1 σταγόνα μέσα στον «σάκκο».
  3. Αφήστε το κάτω βλέφαρο και ανοιγοκλείστε τα μάτια σας μερικές φορές.
  4. Επαναλάβετε τα βήματα 1 έως 3 για το άλλο μάτι, εάν χρειάζεται επίσης θεραπεία. 

Για την αποφυγή μολύνσεων, μην αφήνετε την άκρη της φιάλης να αγγίξει το μάτι σας, τον περιβάλλοντα ιστό ή οτιδήποτε άλλο. Κλείστε τη φιάλη με το βιδωτό πώμα της αμέσως μετά από τη χρήση.

Φυλάσσετε τη φιάλη σε ανεστραμμένη θέση ώστε να διευκολύνεται ο σχηματισμός των σταγόνων την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη.

Μετά το πρώτο άνοιγμα της φιάλης, δεν πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από 28 ημέρες·παρακαλείσθε να δείτε επίσης την Παράγραφο, «Πώς να φυλάσσεται το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη».

Εάν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη δόση SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη από την κανονική

Η χρήση περισσότερων σταγόνων SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη από ότι θα έπρεπε, δε θα σας προκαλέσει καμία βλάβη.

Εάν ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη

Εάν έχετε παραλείψει μια δόση του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη συνεχίστε με την επόμενη δόση κανονικά.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αυτού του προϊόντος ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας .

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν:

  • Η κατάσταση σας επιδεινώνεται ή δεν έχει βελτιωθεί μετά την έναρξη της θεραπείας με SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη.

Εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες ακριβώς μετά την εφαρμογή της γέλης στον οφθαλμό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν σας ανησυχούν:

  • παροδική θόλωση της όρασης
  • ήπιο παροδικό αίσθημα νυγμών ή καύσου στον οφθαλμό

Οι αναφερόμενες παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γνωστό ότι παρατηρούνται, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που είναι πιθανό να επηρεαστούν μπορεί να διαφέρει.

Εάν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια γίνεται σοβαρή, ή αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή φαρμακοποιό σας. 

ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ SICCAFLUID 2,5 mg/g ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΓΕΛΗ

Να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το φθάνουν και δεν το βλέπουν τα παιδιά.

Να μη χρησιμοποιείτε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη μετά την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στην επισήμανση της φιάλης και στο κουτί μετά τη «ΛΗΞΗ». Η ημερομηνία λήξης είναι η τελευταία ημέρα του μήνα που αναφέρεται.

Μη φυλάσσετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 25°C. Φυλάσσετε τη φιάλη στο εξωτερικό κουτί για να προστατεύεται από το φως.

Φυλάσσετε τη φιάλη σε ανεστραμμένη θέση ώστε να διευκολύνεται ο σχηματισμός των σταγόνων την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη.

Πρέπει να πετάτε τη φιάλη 28 ημέρες μετά το πρώτο της άνοιγμα, ακόμα και αν έχουν εναπομείνει μερικές σταγόνες.

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια. Ρωτείστε το φαρμακοποιό σας πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην  προστασία του περιβάλλοντος.

ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τι περιέχει το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη

  • Η δραστική ουσία είναι το Carbomer974P 2,5 mg/g.
  • Τα άλλα συστατικά είναι βενζαλκόνιο χλωριούχο, σορβιτόλη, λυσίνη μονοϋδρική, νάτριο οξικό τριυδρικό, πολυβινυλαλκοόλη, ύδωρ για ενέσιμα. 

Εμφάνιση του SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη και περιεχόμενο της συσκευασίας 

Το SICCAFLUID 2,5 mg/g οφθαλμική γέλη είναι μια ελαφρώς κίτρινη ιριδίζουσα γέλη σε πλαστική φιάλη με βιδωτό πώμα.

Κάθε φιάλη περιέχει 10 g οφθαλμικής γέλης.

Κάθε συσκευασία περιέχει 1 φιάλη. 

Δείτε επίσης