Simeco: Ενδείξεις και δοσολογία

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

SimecoÒ (Υδροξείδιο Αργιλίου, Υδροξείδιο Μαγνησίου, Σιμεθικόνη)

1.2   Σύνθεση:

Με άρωμα μέντα:

Δραστικά συστατικά: Aluminium Hydroxide-Magnesium Carbonate Co Dried Gel, Magnesium Hydroxide, Dimethicone Activated. Άλλα συστατικά: Mannitol, polyvidone, maize starch, aspartame, xylitol, E 127, talc, hystrene, saccharin sodium, peppermint oil, magnesium stearate, carmellose sodium.

Με άρωμα λεμόνι:

Δραστικά συστατικά: Aluminium Hydroxide-Magnesium Carbonate Co Dried Gel, Magnesium Hydroxide, Dimethicone Activated. Aλλα συστατικά: Mannitol, maize starch, aspartame, xylitol, polyvidone, E104, talc, hystrene, saccharin sodium, citric acid, lemon cream flavour, magnesium stearate, carmellose sodium.

Φαρμακοτεχνική μορφή: Μασώμενα δισκία.

Περιεκτικότητα σε δραστική ουσία: Κάθε δισκίο περιέχει: (282 + 85 + 25) mg. 

Περιγραφή – Συσκευασία:

i) M ε άρωμα μέντα: Τα δισκία είναι κυκλικά και αποτελούνται από δύο στοιβάδες μία λευκή και μία ροζέ. Είναι συσκευασμένα σε 4 blister PVC/PVDC των 15 δισκίων. Συνολικά περιέχονται 60 δισκία σε χάρτινο κουτί.

ii) Με άρωμα λεμόνι: Τα δισκία είναι κυκλικά και αποτελούνται από δύο λευκές στοιβάδες. Είναι συσκευασμένα σε 4 blister PVC/PVDC των 15 δισκίων. Συνολικά περιέχονται 60 δισκία σε χάρτινο κουτί.

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία:

Αντιόξινο. 

TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Γενικές Πληροφορίες:

Τα δραστικά συστατικά του Simeco είναι ένας συνδυασμός δύο αντιόξινων ενώσεων, υδροξείδιο αργιλίου και υδροξείδιο μαγνησίου (τα δισκία περιέχουν επίσης ανθρακικό μαγνήσιο) καθώς επίσης και σιμεθικόνης, η οποία ανακουφίζει από το φούσκωμα (μετεωρισμό).

Ενδείξεις:

Γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, αιμορραγική γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, γενικά καταστάσεις γαστρικής υπερέκκρισης, γαστρίτιδες, δυσπεπτικά ενοχλήματα.

Αντενδείξεις:

Δεν αναφέρονται απόλυτες.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση:

Σε νεφρική ανεπάρκεια και ιδιαίτερα σε μακροχρόνια χορήγηση, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου ένδειας φωσφόρου με υπερασβεστιουρία και οστεομαλάκυνση ή επιβάρυνσης του ανοϊκού συνδρόμου του υποβαλλόμενου σε αιμοκάθαρση. Επίσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νευρολογικών, νευρομυϊκών και καρδιαγγειακών διαταραχών. Προσοχή επίσης απαιτείται σε άτομα με έντονη δυσκοιλιότητα και ιδιαίτερα ηλικιωμένα ή που βρίσκονται σε άναλο δίαιτα. Σε ανάγκη λήψης και άλλων φαρμάκων η λήψη τους να γίνεται με χρονικό μεσοδιάστημα 2 ωρών. Να μην γίνεται υπέρβαση των συνιστώμενων δόσεων χωρίς εντολή του θεράποντα ιατρού.

Εγκυμοσύνη:

Δεν υπάρχουν επαρκείς κλινικές μελέτες σε εγκύους. Εν τούτοις δεν θεωρείται επιβλαβές για εγκύους υπό την προϋπόθεση ότι αποφεύγονται μακροχρόνιες μεγάλες δόσεις.

Θηλασμός:

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αντιόξινα που περιέχουν αργίλιο, μαγνήσιο και σιμεθικόνη που να δείχνουν ότι δεν πρέπει να χορηγούνται σε γυναίκες που θηλάζουν. Δεν επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και ουσίες:

Σε σύχρονη χορήγηση του φαρμάκου με τετρακυκλίνες αναστέλλεται η απορρόφησή τους (πλην της δοξοκυκλίνης και πιθανώς της μινοκυκλίνης) . Επίσης μπορεί να καθυστερήσει ή να μειωθεί η απορρόφηση και άλλων φαρμάκων (αντιχολινεργικών, σιμετιδίνης, ισονιαζίνης, αλάτων σιδήρου, καρβενοξολόνης, διγιτοξίνης, κινιδίνης, φαινοβαρβιτάλης), ή να διαταραχθεί η απορρόφηση της βαρφαρίνης και φαινινδιόνης. Η σύγχρονη χορήγηση του φαρμάκου με τα επόμενα φάρμακα μειώνει τη δραστικότητά τους: Bενζοδιαζεπίνες, καπτοπρίλη, κορτικοστεροειδή, φθοριοκινολόνες, ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων ισταμίνης, υδαντοΐνες, κετοκοναζόλη, πενικιλλαμίνη, φαινοθειαζίνες, σαλικυλικά και τικλοπιδίνη. Αντίθετα η σύγχρονη χορήγηση του φαρμάκου με τα επόμενα φάρμακα αυξάνει τη δράση τους:Levodopa, σουλφονυλουρίες και βαλπροϊκό νάτριο. Τα οξεικά άλατα αυξάνουν την απορρόφηση και ως εκ τούτου την τοξικότητα των ιόντων του αργιλίου. Με τις ιονανταλλακτικές ρητίνες, sodium polystyrene sulfonate, μπορεί να προκαλέσει μεταβολική αλκάλωση σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

Δοσολογία:

2 – 4 μασώμενα δισκία, 1- 2 ώρες μετά τα γεύματα και το βράδυ πριν απο την κατάκλιση. Τα δισκία να μασώνται Να μην γίνεται υπέρβαση των συνιστώμενων δόσεων χωρίς εντολή του θεράποντα ιατρού.

Υπερδοσολογία – Αντιμετώπιση:

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793 777.

Τι πρέπει να γνωρίζετε στην περίπτωση που παραλείψατε να πάρετε κάποια δόση:

Eάν πρέπει να λαμβάνεται το φάρμακο συνεχώς και παραλείψετε μία δόση, θα πρέπει να πάρετε τη δόση αυτή το ταχύτερο δυνατό. Εάν, εν τούτοις, πλησιάζει η ώρα για την επόμενη δόση μη λάβετε την δόση που παραλείψατε, αλλά συνεχίστε κανονικά τη θεραπεία. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες):

Συνήθως δεν προκαλείται δυσκοιλιότητα ή διάρροια που μπορεί να προκαλέσουν τα επιμέρους δραστικά συστατικά του (υδροξείδιο του αργιλίου και υδροξείδιο του μαγνησίου αντίστοιχα). Σπανίως μπορεί να παρατηρηθούν ναυτία ή έμετοι. Σπανιότατα επίσης, και ιδιαίτερα σε μακροχρόνια χορήγηση, εμφάνιση συνδρόμου ένδειας φωσφόρου ή σχηματισμός κοπρολίθων σε ηλικιωμένα άτομα με έντονη δυσκοιλιότητα.

Ημερομηνία λήξης του προϊόντος:

Αναγράφεται στην εξωτερική και στην εσωτερική συσκευασία. Δεν συνιστάται η λήψη του προϊόντος μετά την ημερομηνία λήξης.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος:

Το Simeco πρέπει να φυλάσσεται μακριά από τα παιδιά και σε θερμοκρασία μικρότερη των 25°

Ημερομηνία τελευταίας αναθεώρησης του φύλλου οδηγιών: 08/2010.

4   Τρόπος διάθεσης:

Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.

Δείτε επίσης