Πιστοποιητικά ψυχικής υγείας από Γενικούς Γιατρούς για απόκτηση άδειας οπλοφορίας

Αρμόδιοι για την έκδοση πιστοποιητικών ψυχικής υγείας προς απόκτηση άδειας οπλοφορίας, είναι από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, και οι Γενικοί Γιατροί.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής επικροτεί τη εν λόγω απόφαση, τονίζοντας ότι «διορθώνει τον παραλογισμό του απαρχαιωμένου νόμου, που επιτρέπει την αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης των αιτούντων άδεια οπλοφορίας από παθολόγους, που δεν εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης τους σε Ψυχιατρική κλινική και την απαγορεύει στους Γενικούς Ιατρούς, που εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια της ειδίκευσης τους σε Ψυχιατρική κλινική επί τρίμηνο».

Επιπλέον στην ανακοίνωσή τους, οι Γενικοί Γιατροί αναφέρουν ότι όσον αφορά το επιστημονικό υπόβαθρο της απόφασης και το αν ο ιατρός Γενικής Ιατρικής μπορεί να αξιολογήσει τη ψυχική κατάσταση του αιτούντα άδεια οπλοφορίας, πρέπει να τονίσουμε πως πολλές φορές ο ιατρός αυτός είναι σε πλεονεκτική θέση ακόμα και σε σχέση με τον εξειδικευμένο ψυχίατρο.

Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από το ότι ο Γενικός/ Οικογενειακός Γιατρός γνωρίζει τον ασθενή μέσα στο κοινωνικό, οικογενειακό, πολιτισμικό του περιβάλλον και αναπτύσσει μαζί του μια μακρόχρονη, αμφίδρομη σχέση. Έτσι δυνατόν να γνωρίζει πως ο αιτών άδεια έχει οικογενειακό ιστορικό αυτοκτονίας, πρόσφατα είχε μια σημαντική απώλεια (σχέση, εργασία κλπ), στο παρελθόν είχε παρουσιάσει αυτοκτονικό ιδεασμό, είχε επιδείξει επιθετικότητα, είχε προβεί σε πράξεις βίας, έκανε κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, είχε διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή κλπ.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης