Ο τρόπος βάδισης φανερώνει αν έχουμε επιθετική προσωπικότητα

epitheshΜελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nonverbal Behavior αποκαλύπτει ότι ο τρόπος που περπατάμε δείχνει αν έχουμε επιθετική προσωπικότητα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ αξιολόγησαν 29 ανθρώπους με βάση τις απαντήσεις τους σε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο (γνωστό ως Big Five) το οποίο εξετάζει την προσωπικότητα με βάση τα πέντε κύρια χαρακτηριστικά της.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες (openness), η εξωστρέφεια (extroversion), η συνειδητότητα (conscientiousness), η προσήνεια (agreeableness), [κάτι που δείχνει την καλοσύνη και τη συνεργατικότητα] και ο νευρωτισμός (neuroticism) ο οποίος αποτελεί δείκτη της συναισθηματικής σταθερότητας [δείχνει το άγχος, το φόβο και την καταθλιπτική διάθεση].

Χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία σύλληψης των κινήσεων, η οποία είναι μέθοδος τρισδιάστατης ψηφιακής καταγραφής της κίνησης, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο βάδισης των εθελοντών.

Όπως διαπίστωσαν, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με τις κοινωνικές δεξιότητες, όπως η προσήνεια και η εξωστρέφεια, ήταν πιο έντονα σε αυτούς που κινούσαν πιο έντονα τους γοφούς τους όταν περπατούσαν.

Η συνειδητότητα και η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες ήταν πιθανότερες σε όσους κινούσαν λιγότερο απ’ όλους το σώμα τους.

Τέλος, όσοι κινούσαν πιο έντονα τους γοφούς και το πάνω μέρος του σώματος είχαν περισσότερες ενδείξεις επιθετικότητας. Η αυξημένη σχετική κίνηση του θώρακα και τη λεκάνης μαζί ήταν αντανακλαστικό της αυξημένης φυσικής επιθετικότητας.

Επιθετικότητα και κίνηση

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η κίνηση του θώρακα και της λεκάνης μαζί συσχετίστηκαν με την επιθετικότητα. Ούτε η κίνηση του θώρακα από μόνη της, ούτε η κίνηση της λεκάνης από μόνη της έδειξαν συσχέτιση. Υπήρξε μια μέτρια συσχέτιση ανάμεσα στην ταχύτητα βάδισης και την επιθετικότητα στους άνδρες αλλά όχι για τις γυναίκες.

kinhsh

Φωτογραφία από τη μελέτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 (Thoresen et al.) δεν κατάφερε να βρει σχέση μεταξύ του τρόπου βάδισης και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας Big Five.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Liam Satchell, από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, αν και είναι φυσιολογική κάποια κίνηση όλου του σώματος όταν περπατάμε διότι πρέπει να διατηρούμε την ισορροπία μας, στους επιθετικούς ανθρώπους όλες οι κινήσεις είναι πιο υπερβολικές.

Αντιθέτως, οι πολύ περιορισμένες κινήσεις αποτελούν ένδειξη για το πόσο δημιουργικός και οργανωτικός είναι κανείς, πρόσθεσε Satchell.

Πηγή: Liam Satchell, Paul Morris, Chris Mills, Liam O’Reilly, Paul Marshman, Lucy Akehurst. Evidence of Big Five and Aggressive Personalities in Gait Biomechanics. Journal of Nonverbal Behavior, 2016.

Δείτε επίσης