Α. Μπένος: Σύνθετο αλλά ελεγχόμενο το ζήτημα της ελονοσίας στη χώρα μας

mpenos-aΣύνθετο αλλά ελεγχόμενο, χαρακτήρισε το ζήτημα της ελονοσίας στη χώρα μας, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ, Αλέξης Μπένος, μιλώντας χθες στην ημερίδα «Η Ελονοσία την Ελλάδα σήμερα», που συνδιοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το ίδιο καθησυχαστικοί ήταν και οι υπόλοιποι ομιλητές- επιστήμονες της εκδήλωσης, που επεσήμαναν επίσης τη σημασία της επικοινωνίας του κινδύνου για τη νόσο, ώστε το μήνυμα που βγαίνει προς τον κόσμο να είναι ξεκάθαρο.

Όπως αναφέρθηκε, περιστατικά ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση εμφανίζονται στην Ελλάδα από το 2009 (7), 2010 (4), 2011 (42), 2012 (20), 2013 (3), 2014 (0), 2015 (6), 2016 (μέχρι σήμερα 6). Αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με τα εισαγόμενα κρούσματα που είναι αναμενόμενα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης και ενισχυμένης επιτήρησης της ελονοσίας, τα εντομολογικά δεδομένα για το ανωφελές κουνούπι, καθώς και η εργαστηριακή προσέγγιση και η κλινική αντιμετώπιση των ασθενών. Αναφορικά με την ασφάλεια του μεταγγιζόμενου αίματος, παρουσιάστηκαν τα άκρως αυστηρά μέτρα ασφάλειας αίματος που λαμβάνονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Αναφέρθηκε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει μεταδοθεί ελονοσία μέσω μεταγγιζόμενου αίματος στη χώρα.

Α. ΞΑΝΘΟΣ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ

Στο θέμα της Δημόσιας υγείας «Είμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας παγκοσμίως, και έχει σημασία η κοινωνία να αισθάνεται ασφαλής στο θέμα της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο υπουργός υγείας Α. Ξανθός στη χθεσινή ημερίδα για την ελονοσία.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έχουμε ένα αξιόπιστο και σοβαρό σύστημα δημόσιας υγείας που μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς απέναντι στους δυνητικούς κινδύνους που κανείς δεν αγνοεί και δεν υποτιμά.

«Οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας δεν έχουν άμεσο πολιτικό ή εκλογικό όφελος, γι ’αυτό η δημόσια υγεία, παρότι επιτελεί έναν κρίσιμο ρόλο, ήταν πάντα σε δεύτερη ταχύτητα σε σχέση με τις προτεραιότητες της πολιτικής υγείας της χώρας. Έχουν όμως μακροπρόθεσμη απόδοση, ενισχύουν την πρόληψη και ειδικά αυτή την περίοδο, οφείλουμε να την επαναφέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής. Θα είναι μια επένδυση”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τους κινδύνους μετάδοσης της ελονοσίας, ο υπουργός δήλωσε ότι τα συμπεράσματα της χθεσινής ημερίδας, είναι «η τεκμηριωμένη απάντηση σε ανεύθυνες κραυγές που προκαλούν το αίσθημα του κινδύνου», και συμπλήρωσε ότι «ο μετανάστες είναι ένας ευάλωτος αλλά όχι επικίνδυνος πληθυσμός».

Δείτε επίσης