ΟΗΕ: Διακήρυξη για την ανθεκτικότητα των μικροβίων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διοργανώνει ειδική συνάντηση για την ανθεκτικότητα των μικροβίων, την τέταρτη για θέματα υγείας σε 70 χρόνια ιστορίας.

Οι 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ θα υπογράψουν διακήρυξη για το πρόβλημα της κατάχρησης αντιβιοτικών και των ανθεκτικών μικροβίων, το οποίο πλέον έχει γίνει απειλητικό για την παγκόσμια υγεία.

«Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα υπάρχει παντού γύρω μας» προειδοποίησε ο Δρ Κεΐζι Φουκούντα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις ανησυχούν είναι η οικονομική επιβάρυνση από τα ανθεκτικά μικρόβια.

Έκθεση που συντάχθηκε το 2014 για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποιούσε ότι μέχρι το 2050 η ανθεκτικότητα των μικροβίων θα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο καρκίνος. Στη Νέα Υόρκη, περίπου 700.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικά μικρόβια, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον.

Πριν από λίγες μέρες η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι οι ανθεκτικές λοιμώξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές από ό,τι η οικονομική κρίση του 2008.

Αν και η διακήρυξη έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, οι χώρες-μέλη που την υπογράφουν έχουν περιθώριο δύο ετών να παρουσιάσουν σχέδιο δράσης για την παρακολούθηση της χρήσης αντιμικροβιακών παραγόντων στον άνθρωπο και τα ζώα, δεδομένου ότι η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι διαδεδομένη στην κτηνοτροφία.

Τα μικρόβια αποκτούν εύκολα ανθεκτικότητα όταν εκτίθενται επανειλημμένα σε χαμηλές συγκεντρώσεις αντιβιοτικών ή άλλων αντιμικροβιακών παραγόντων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το φάρμακο χορηγείται για μικρό χρονικό διάστημα ή για λάθος λόγο. Για παράδειγμα, αντιβιοτικά χορηγούνται συχνά σε ασθενείς με ιώσεις του αναπνευστικού, παρόλο που δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών.

Αντιβιοτικά σε χαμηλές δόσεις χορηγούνται επίσης στα εκτρεφόμενα ζώα για να αποτρέψουν λοιμώξεις αλλά και για να αυξήσουν την παραγωγή κρέατος.

Το πρόβλημα της ανθεκτικότητας είναι πλέον τόσο έντονο ώστε οι γιατροί ίσως γίνουν τελικά απρόθυμοι να πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις ή να χορηγούν χημειοθεραπεία, καθώς οι ασθενείς θα αντιμετωπίζουν κίνδυνο ανεξέλεγκτων λοιμώξεων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν αναπτύσσουν νέα αντιβιοτικά. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συνήθως για μικρά χρονικά διαστήματα και δεν αποφέρουν τα υψηλά κέρδη των φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, οι γιατροί συνταγογραφούν νέα αντιβιοτικά μόνο αν τα παλαιότερα και φθηνότερα φάρμακα δεν φέρουν αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης