Ανδρέας Ξανθός: Σοβαρό το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στον χαιρετισμό που απηύθυνε για την εκδήλωση «Η γυναίκα ασθενής με καρκίνο του μαστού στο επίκεντρο», ανέφερε:

«Όσον αφορά τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία: Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό. Όμως με την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που είναι σε εξέλιξη αλλά και με την αντικατάσταση μέρους του ‘γηρασμένου’ ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναμένεται μια αισθητή αναβάθμιση της λειτουργίας των ειδικών ογκολογικών νοσοκομείων και των ογκολογικών/ακτινοθεραπευτικών τμημάτων σε όλη τη χώρα».

O υπουργός Υγείας πρόσθεσε:

«Αυτό που χρειάζεται είναι πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής, θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο. Όπως, άλλωστε, αναδεικνύεται και από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου εντοπίζονται στο στάδιο από το πρώτο σύμπτωμα ως την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό (27%) και από την πρώτη επίσκεψη ως τη διάγνωση (41%) και λιγότερο στα επόμενα στάδια (χειρουργείο 9%, χημειοθεραπεία 8%, ακτινοθεραπεία 11%)».

O κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο.

Δείτε επίσης