Α. Ξανθός: Έτοιμο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι o oικογενειακός γιατρός, o γιατρός της γειτονιάς, η ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά, καθώς και να γίνουν νέες συμβάσεις με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, που θα έχει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ. Το εν λόγω σχέδιο αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος».

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση με στόχο να έχει ψηφιστεί εντός του 2016. Το κόστος του εγχειρήματος, που βασίζεται στο μοντέλο της Πορτογαλίας, ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια. Θα καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους. Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα στηριχτεί σε 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και 250 δομές – Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας.

Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό – Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή. Κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο. Θα τηρούνται οδηγίες και πρωτόκολλα, ώστε να έχουμε πιο τεκμηριωμένη άσκηση της Ιατρικής, χωρίς προκλητή ζήτηση και περιττές παρεμβάσεις.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης