ΠΟΕΔΗΝ: Σε αναμονή 100 ασθενείς με Πάρκινσον για εμφύτευση μπαταρίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, πάνω από 100 ασθενείς με Πάρκινσον βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την εμφύτευση μπαταρίας, καθώς, ελλείψει χρημάτων, τα ταμεία των Νοσοκομείων δεν αναλαμβάνουν την αγορά των υλικών και την εμφύτευση.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σε προχωρημένο στάδιο η Νόσος του Πάρκινσον εμφανίζει δυσκαμψίες, βραδυκινησία, τρόμο και έντονη υπερκινησία. Όταν εξαντλούνται τα όρια της φαρμακευτικής αγωγής σαν μοναδική λύση στο πρόβλημα της πάθησης του ασθενούς είναι η εμφύτευση ηλεκτροδίων στον υποθάλαμο πυρήνα του εγκεφάλου αμφοτερόπλευρα. Η εμφύτευση νευροδιεγέρτη εγκεφάλου με μπαταρία μακράς διάρκειας ζωής (>20 ετών) και με τα συνοδά ηλεκτρόδια γίνεται από Δημόσια Νοσοκομεία (Νευροχειρουργικές κλινικές).

Η κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ περίπου 35.000 ευρώ, εγκρίνεται από το ΚΕΣΥ. Όμως οι ασθενείς ταλαιπωρούνται πολλούς μήνες καθότι τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι μείον και δεν αναλαμβάνουν την αγορά των υλικών και την εμφύτευση. Μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας βρίσκονται στη λίστα αναμονής τρεις ασθενείς. Στα Νοσοκομεία της Χώρας είτε για εμφύτευση είτε για αλλαγή μπαταρίας είναι στη λίστα αναμονής πάνω από 100 ασθενείς»

Δείτε επίσης