Θεραπεία της φαλάκρας υπόσχεται η ρουξολιτινίμπη

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation/Insight, η ρουξολιτινίμπη, ένα χάπι εγκεκριμένο για σπάνιους καρκίνους του αίματος, θεράπευσε μέσα σε τρεις μήνες τη γυροειδή αλωπεκία μιας ομάδας ανδρών και γυναικών.

Προγενέστερες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους είχαν επίσης δείξει ότι η ρουξολιτινίμπη είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας.

falakraΗ γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata) είναι μία αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών και προκαλεί κατά τόπους ή ολική απώλεια των μαλλιών. Η απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική ή σταδιακή, ενώ πλήττει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Eκτιμάται ότι προσβάλλει μέχρι το 2% του γενικού πληθυσμού, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία.

Το ποσοστό επιτυχίας της ρουξολιτινίμπης έφθασε το 75% και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό και στην περίπτωση της φαλάκρας ανδρικού τύπου.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, 12 πάσχοντες από γυροειδή αλωπεκία λάμβαναν δύο φορές την ημέρα, επί 3 έως 6 μήνες, δισκία ρουξολιτινίμπης (ruxolitinib). Οι εννέα από αυτούς παρουσίασαν αύξηση της τριχοφυΐας. Στους επτά η αύξηση της τριχοφυΐας έφτασε το 95% και στους υπόλοιπους δύο πάνω από 50%. Η αύξηση της τριχοφυΐας άρχισε ένα μήνα μετά την έναρξη λήψης του φαρμάκου και ήταν πλήρης στους τρεις μήνες θεραπείας.

Κάποιοι ασθενείς εκδήλωσαν παρενέργειες όπως ακμή και αλλεργίες, αλλά τα συμπτώματά τους ήταν ήπια και μικρής διάρκειας.

Όλοι οι ασθενείς έπαψαν να παίρνουν το φάρμακο έπειτα από έξι μήνες και οι γιατροί τους αξιολόγησαν εκ νέου τρεις μήνες αργότερα. Όπως διαπίστωσαν, μόνο στους τρεις από τους εννέα η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής ήταν εμφανής.

Υπόσχεση για θεραπεία της κοινής φαλάκρας

Η επικεφαλής της μελέτης Άντζελα Κριστιάνο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει και τους πάσχοντες από ανδρικού τύπου αλωπεκία – την κοινή φαλάκρα – καθώς τα πρώτα πειράματα στα ζώα ήταν επιτυχημένα.

«Πιστεύουμε ότι οι αναστολείς του JAK θα χρησιμοποιηθούν εκτενώς για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών τριχόπτωσης», δήλωσε η Κριστιάνο. «Ακόμα κι αν το ποσοστό της αποτελεσματικότητάς τους παραμείνει στο 75%, θα αποτελέσει τεράστια βελτίωση για τους ασθενείς σε σύγκριση με ό,τι διαθέτουμε αυτή τη στιγμή».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, παρότι χρειάζονται κι άλλες μελέτες, θα μπορούσε μέσα στην επόμενη πενταετία να αρχίσει η ευρεία χρήση φαρμάκων για την θεραπεία της φαλάκρας.

Δείτε επίσης