Ένας στους δύο χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών μολύνεται από ηπατίτιδα C

Σύμφωνα με νέες έρευνες, ένας στους δύο χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών στη χώρα μας, μολύνονται με τον ιό της ηπατίτιδας C μέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της χρήσης. Επίσης, ένας στους 10 μολύνονται ταυτόχρονα και από τον ιό HIV/AIDS.

hpatitida-cΟι εν λόγω έρευνες θα παρουσιαστούν στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου, από την Πέμπτη 29/9, έως το Σάββατο, 1/10, 2016.

Η πρώτη έρευνα βασίζεται σε δεδομένα του προγράμματος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» της περιόδου 2011-2012, και όπως έδειξε, οι μισοί χρήστες (49,9%) μολύνονται από τον ιό ΗCV και ένα 13,9% μολύνεται από τον HCV και από τον HIV.

Εκτιμάται ότι, ανά έτος, γίνονται 65 νέες μεταδόσεις του HCV ανά 100 χρήστες. Η εκτίμηση αυτή είναι πολλαπλάσια από τις αντίστοιχες που έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες, και υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφενός την παρουσία πρακτικών ενδοφλέβιας χρήσης, υψηλού κινδύνου, στον πληθυσμό των χρηστών της Αθήνας, αφετέρου την αδυναμία των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, να περιορίσουν τη μετάδοση του HCV και HIV, εκείνη την περίοδο.

Η δεύτερη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 184 χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών μη-ελληνικής υπηκοότητας, οι οποίοι διαγνώστηκαν στη Νότια Ελλάδα την περίοδο 2011-2014.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης