Τα περισσότερα προβλήματα στον ύπνο έχουν αιτία τον/την σύντροφο

Μια έρευνα που έγινε από την εταιρεία στρωμάτων Yogabed στις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους και κύρια αιτία γι’ αυτό είναι ο/η σύντροφος. Το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι κοιμούνται καλύτερα μόνοι τους και το 30% ότι κοιμούνται καλύτερα μαζί με το ταίρι τους.

Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων με μόνιμη σχέση ή γάμο παραδέχτηκαν ότι συχνά γκρινιάζουν επειδή ο ύπνος δίπλα στον/στην σύντροφό τους αποτελεί μαρτύριο, ενώ περίπου το 15% των ερωτηθέντων είπαν ότι έφτασαν στο όριο να χωρίσουν διότι δεν μπορούσαν να βρουν την ησυχία τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είπαν ότι είναι το ροχαλητό του/της συντρόφου, η συνήθεια να τραβάει τα σκεπάσματα, να κάνει ανήσυχο ύπνο, αν στριφογυρίζει τη νύχτα και μερικές φορές να κτυπάει ή ακόμα και τους γρατζουνάει με τα νύχια των ποδιών. Άλλες αιτίες προβλημάτων στο κρεβάτι είναι τα πεπτικά αέρια, η ενοχλητική ομιλία τη στιγμή που ο άλλος πάει να κοιμηθεί, ότι μιλάει στον ύπνο του, η κακοσμία του στόματος ή ακόμα και οι πολλές αγκαλιές στο κρεβάτι.

Το 20% ανέφερε ότι έφτασε στο σημείο να πάρει κάποια στιγμή υπνωτικά χάπια για να μπορέσει να κοιμηθεί και το 25% δήλωσε ότι κάποια βράδια κοιμάται στον καναπέ.

Το 33% των ανδρών είπαν ότι παριστάνουν ότι τους αρέσει να κοιμούνται κρατώντας αγκαλιά τη σύντροφό τους. Το 20% σιχαίνεται τις αγκαλίτσες και περιμένει να κοιμηθεί η σύντροφος για να απομακρυνθεί διακριτικά.

Οι 10 πιο κοινές αιτίες προβλημάτων στον ύπνο που προκαλούν τριβές 

  1. Ροχαλητό
  2. Τράβηγμα των καλυμμάτων
  3. Στριφογύρισμα στον ύπνο
  4. Πεπτικά αέρια
  5. Ομιλία την ώρα που κάποιος προσπαθεί να κοιμηθεί
  6. Κατά λάθος χτύπημα με το χέρι
  7.  Διαφωνία για τη θερμοκρασία του δωματίου
  8. Αγκάλιασμα όταν δεν χρειάζεται
  9. Κατάληψη μεγάλου χώρου στο κρεβάτι
  10. Γρατσούνισμα με τα νύχια των ποδιών
  11. Αφύπνιση για έλεγχο ύποπτου ήχου
  12. Αναπνοή δίπλα στο αυτί
  13. Τα μαλλιά φτάνουν στο πρόσωπο του άλλου
  14. Ο/η σύντροφος παίρνει το κατοικίδιο ζώο στο κρεβάτι
  15. Σάλια στον ύπνο

“Όπως και οτιδήποτε άλλο στις σχέσεις, το μοίρασμα του κρεβατιού λειτουργεί έσω συμβιβασμού”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Yogabed, Diane Silver. “Είτε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζει κανείς ένα μεγαλύτερο και άνετο στρώμα, είτε απλά να ψαλιδίζει πιο τακτικά τα νύχια του, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε έναν καλύτερο νυχτερινό ύπνο”.

Δείτε επίσης