Σταθερά πρωταθλητές στη χρήση αντιβιοτικών οι Έλληνες από το 2009

Από το 2009 η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αντιβιοτικά τείνουν να είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι μικρόβια, αφήνοντας έτσι τους ασθενείς ακάλυπτους απέναντι στις λοιμώξεις.

Τα μικρόβια έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι στα αντιβιοτικά λόγω της υπερβολικής κατανάλωσής τους. Συχνά τα αντιβιοτικά λαμβάνονται για συνάχι, βήχα και πονόλαιμο, δηλαδή ιώσεις για τις οποίες τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο που παρατηρείται στην Ελλάδα, το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής αποτελεί μια απειλή για το μέλλον της υγείας του γενικού πληθυσμού.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια (2013-2015) το 50% του πληθυσμού λαμβάνει αντιβιοτικά χωρίς λόγο. Το 2015, στις οικογένειες με παιδιά κάτω των 18 ετών χορηγήθηκε αντιβιοτικό σε ποσοστό 75%.

Το 2013 και το 2014, το 25% του πληθυσμού έλαβε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, είτε από το φαρμακείο είτε κάνοντας χρήση από αντιβιοτικά που είχαν αγοραστεί άλλη φορά. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 20% το 2015 αλλά με αντίστοιχη αύξηση της συνταγογράφησης εκ των υστέρων. Το 35% δήλωσε ότι έχει σταθερά αντιβιοτικά στο σπίτι για ώρα ανάγκης, ενώ το 25% δήλωσε ότι βίωσε ορισμένες παρενέργειες όπως εξανθήματα και διάρροια.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια ενημερωτική καμπάνια (Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια) σε Δήμους της χώρας που υποστηρίζεται από διακεκριμένους γιατρούς οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά και πραγματοποιούν ενημερωτικές ομιλίες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Δείτε επίσης