Ανάκληση πατέντας για Sofosbuvir (φάρμακο για την ηπατίτιδα C)

sofosbuvirΟι Γιατροί του Κόσμου με ανακοίνωση τους χαιρετίζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας, για ανάκληση της πατέντας ενός πολύ ακριβού φαρμάκου για την ηπατίτιδας C.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η απόφαση αυτή αποτελεί μία πρώτη νίκη στον αγώνα για φτηνότερα φάρμακα. Αυτό που περιμένουμε τώρα μια ισχυρή δημόσια δράση από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Τα κράτη έχουν στη διάθεσή τους κρίσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν, για να προσφέρουν άμεσα θεραπεία για την Ηπατίτιδα C ευρέως και σε μια λογική τιμή. Στις 10 Φεβρουαρίου 2015, οι Γιατροί του Κόσμου προσέφυγαν κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας που χορηγήθηκε στην Gilead Sciences για το Sofosbuvir (Sovaldi®).

Η προσφυγή κατά της διπλώματος ευρεσιτεχνίας είναι μια νομική διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα ενός διπλώματος στην περίπτωση που αυτό δεν πληροί τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (European Patent Convention – EPC).

Οι φαρμακευτικές εταιρείες βασίζονται στη νομοθεσία για τη βιομηχανική- πνευματική ιδιοκτησία που αφορά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να εξασφαλίζουν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές για τα φάρμακά τους. Το Sofosbuvir είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτής της ‘εκμετάλλευσης’ της νομοθεσίας που προστατεύει τις πατέντες, καθώς μία θεραπεία 12 εβδομάδων κοστίζει περίπου 43.656 ευρώ ενώ το ινδικό γενόσημο πωλείται στα 220 ευρώ.

Όπως σημειώνει η Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου – Γαλλίας, δρ Φρανσουάζ Σιβινιόν, η εν λόγω πατέντα έχει επιτρέψει στην φαρμακευτική βιομηχανία να αναγκάσει τα κράτη να αποδεχθούν εξωφρενικά υψηλές τιμές στα φάρμακα, με αποτέλεσμα πολλά ευρωπαϊκά κράτη να περιορίζουν την πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη».

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης