Δύο – τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα προστατεύουν από την άνοια

Ο πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και μερικές προβλέψεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια θα τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050. Είναι λοιπόν φυσικό οι επιστήμονες να προσπαθούν να βρουν μέτρα πρόληψης.

kafes-5Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journals of Gerontology βρήκε ότι 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοητικής διαταραχών με το πέρασμα του χρόνου.

Επιστήμονες από το University of Wisconsin-Milwaukee, το Wake Forest School of Medicine, το Health Partners Institute for Education and Research in Minnesota και τοHarvard Medical School, παρακολούθησαν επί 10 χρόνια 6.467 γυναίκες που κατά την έναρξη της μελέτη ήταν πάνω από 65 χρονών.

Έως το τέλος της δεκαετούς παρακολούθησης, 209 γυναίκες έλαβαν μια ταξινόμηση πιθανής άνοιας και 179 ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Όπως έδειξε η ανάλυση των διατροφικών συνηθειών, όσες γυναίκες κατανάλωναν καθημερινά μέτριες ποσότητες καφές (κατά μέσο όρο 261 mg καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε 2-3 φλιτζάνια καφέ ή σε 5 φλιτζάνια τσάι) είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια, σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λίγο ή καθόλου καφέ (λιγότερο από από 64 mg την ημέρα κατά μέσον όρο).

Την ίδια προστασία αποκόμιζαν και όσον αφορά άλλα νοητικά προβλήματα, όπως η ήπια νοητική διαταραχή που συχνά -αλλά όχι πάντοτε- αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της άνοιας.

Το εύρημα αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες  που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, όπως το μορφωτικό επίπεδο, η ποιότητα του ύπνου, η παχυσαρκία, το ιστορικό κατάθλιψης, η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατανάλωση αλκοόλ και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

«Τα στοιχεία που συσχετίζουν την κατανάλωση καφέ με την προστασία από τις νοητικές διαταραχές αυξάνονται», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ira  Driscoll, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας University of Wisconsin-Milwaukee. «Το ξεχωριστό με τη μελέτη μας είναι ότι μπορέσαμε να εξετάσουμε την συσχέτιση αυτή σε μία προσεκτικά επιλεγμένη μεγάλη ομάδα γυναικών που παρακολουθήσαμε επί πολλά χρόνια».

Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση για κατανάλωση καφέ βασίστηκε σε αναφορές των εθελοντριών και δεν διευκρινίστηκε σε τι ποσοστό αναλογούσε ο ντεκαφεϊνέ. Θεωρήθηκε ότι όλος ο καφές, το τσάι και τα ποτά τύπου κόλα περιείχαν καφεΐνη.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό National Heart, Lung and Blood Institute, at the National Institutes for Health. Αφορούσε μεν γυναίκες αλλά είναι λογικό να θεωρηθεί ότι το αποτέλεσμά της έχει ισχύ και στους άνδρες. Μια άλλη μελέτη, που έγινε σε Ευρωπαίους άνδρες οι οποίοι κατανάλωναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έδειξε ότι είχαν χαμηλότερη γνωστική έκπτωση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών.

Πηγή: Relationships Between Caffeine Intake and Risk for Probable Dementia or Global Cognitive Impairment: The Women’s Health Initiative Memory Study.

Δείτε επίσης