Τα λεμφοκύτταρα ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση μέσω της ακετυλοχολίνης

Το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται πως παίζει ρόλο στην αρτηριακή πίεση και άρα στην υπέρταση. Πρόκειται για μια νέα παρατήρηση που έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Κarolinska της Σουηδίας και του Feinstein Institute for Medical Research της Νέας Υόρκης. Η έρευνα αφορούσε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Biotechnology. Αν το ίδιο ισχύει και στον άνθρωπο, ανοίγουν δρόμοι για νέες θεραπείας της υπέρτασης.

ypertashΗ υπέρταση, δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνους θανάτου από καρδιαγγειακό επεισόδιο παγκοσμίως αλλά συχνά οι αιτίες της δεν μπορούν να προσδιοριστούν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται λεμφοκύτταρα, τα οποία παράγουν τον νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ακετυλoχολίνη, μπορούν να ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση σε εργαστηριακά ποντίκια. Η ακετυλoχολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης καθώς κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώνουν και ρυθμίζει την πίεση του αίματος επιδρώντας στην παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου (αποκαλείται επίσης και νιτρικό οξείδιο).

Μελετώντας ποντίκια στο εργαστήριο τα οποία εμφάνιζαν έλλειψη των λεμφοκυττάρων που παράγουν ακετυλoχολίνη, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ρυθμιστικό ρόλο των συγκεκριμένων κυττάρων στην αρτηριακή πίεση.

«Τα λεμφοκύτταρα αυτά παράγουν ακετυλoχολίνη, η οποία μπορεί να φθάσει σε κύτταρα-στόχους τα οποία δεν έχουν άμεση επαφή με τα νεύρα» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Peder Olofsson, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα. «Φαίνεται ότι αυτά τα λεμφοκύτταρα μπορούν να στείλουν σήματα για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό είναι ένα νέο κομμάτι γνώσης για την κατανόηση της υπέρτασης. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες για την υψηλή αρτηριακή πίεση, χρειάζεται να συμπληρώσουμε κι άλλο τις γνώσεις μας σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς της».

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι πως τα ανοσοκύτταρα μπορούν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ακετυλοχολίνης ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να ανακαλύψει ότι τα λεμφοκύτταρα που παράγουν ακετυλχολίνη παίζουν τον ίδιο ρυθμιστικό ρόλο και στον άνθρωπο.

Καθώς τα λεμφοκύτταρα ρυθμίζονται από το νευρικό σύστημα, οι ερευνητές θεωρούν ότι στο μέλλον θα είναι δυνατόν να ελέγχεται η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω εμφυτευμάτων που θα διεγείρουν ηλεκτρονικά την παραγωγή νευρωνικών σημάτων.

Να σημειωθεί ότι μια ουσία που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνη είναι η χολίνη η οποία παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά θεωρείται πως αυτή η ποσότητα είναι μάλλον μικρή και χρειάζεται συμπλήρωμα μέσω της διατροφής. Η χολίνη υπάρχει σε μια ποικιλία τροφών αλλά κυρίως στους κρόκους των αυγών. Άλλες καλές πηγές είναι το βοδινό συκώτι, το φύτρο σιταριού, το στήθος κοτόπουλου, ο σολομός και το μπρόκολο.

Δείτε επίσης