Κίνδυνος από έκρηξη της μπαταρίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Οι ατμιστές πρέπει προσέχουν από που προμηθεύονται τις συσκευές ατμίσματος και να μην παρασύρονται από τις φθηνές εισαγόμενες διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν με προϊόντα-μαϊμού. Πρέπει επίσης να βεβαιώνονται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φέρουν το σήμα CE και να ρωτούν τα καταστήματα αν προέρχονται από αξιόπιστη πηγή.

Κι αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης της μπαταρίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων, προειδοποιούν Βρετανοί πλαστικοί χειρουργοί από το Morriston Hospital’s Welsh Centre του Νοσοκομείου Morriston, στο Σουόνσι. Οι γιατροί στο κέντρο αυτό περιέθαλψαν το 2016 πέντε άτομα με εγκαύματα από έκρηξη της μπαταρίας των e-τσιγάρων.

«Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τέτοιου είδους τραυματισμούς, αλλά εφέτος έχουμε πέντε», ανέφερε η πλαστική χειρουργός δρ Dai Nguyen.

Τρία άτομα είχαν τις συσκευές στην τσέπη του παντελονιού όταν εξερράγησαν. Δύο από αυτούς υπέστησαν τραύματα στο μηρό και στη βουβωνική χώρα ενώ ένας έπαθε εγκαύματα και στο χέρι καθώς το παντελόνι του έπιασε φωτιά και προσπάθησε να τη σβήσει.

Οι πέντε ασθενείς είχαν επιφανειακά τραύματα και ανάρρωσαν πλήρως, αλλά η Nguyen ανέφερε ότι γνωρίζει άλλες περιπτώσεις που χρειάσθηκαν μεταμοσχεύσεις δέρματος και χειρουργικές επεμβάσεις. Υπάρχουν επίσης αναφορές για εκρήξεις στο στόμα ατμιστή με συνέπεια καταστροφικούς τραυματισμούς.

«Δεν συμβαίνει μόνο στο δικό μας νοσοκομείο. Και σε άλλες μονάδες εγκαυμάτων παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα  περιστατικά και νομίζω ότι προς το παρόν βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου», είπε η Nguyen.

Επίσης, γιατροί από τις ΗΠΑ ανέφεραν πρόσφατα σε ένα γράμμα που έστειλαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine, ότι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2016 περιέθαλψαν 15 τραυματίες από εκρήξεις μπαταριών λιθίου των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τα κρούσματα αυτά καταγράφηκαν μόνο σε ένα ιατρικό κέντρο. Σε όλη την αμερικανική επικράτεια είχαν αναφερθεί 25 περιστατικά μεταξύ 2009 και 2014.

Η επικεφαλής των Αμερικανών γιατρών δρ Elisha Brownson από το University of Washington’s Harborview Medical Center ανέφερε ότι ανάμεσα στα περιστατικά ήταν ένας άνδρας που χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική διότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα του. Αν και οι μπαταρίες λιθίου γενικώς θεωρούνται ασφαλείς, υπάρχει περίπτωση να υπερθερμανθούν και να εκραγούν, πρόσθεσε.

Αυτό συνέβη στους 15 ασθενείς, οι 12 εκ των οποίων (το 80%) υπέστησαν εγκαύματα από φωτιά που χρειάσθηκαν εντατική φροντίδα ή και μεταμόσχευση δέρματος από υγιές σημείο του σώματος για να επουλωθούν. Η πιο συνηθισμένη θέση των τραυμάτων ήταν η βουβωνική χώρα ή ο μηρός (53% των περιστατικών), τα χέρια (33% των ασθενών) και το πρόσωπο (20%).

Σε μερικές περιπτώσεις η έκρηξη προκάλεσε μόνιμη παραμόρφωση και σε άλλες επηρέασε τη λειτουργικότητα του πληγέντος σημείου του σώματος. Κάποιοι ασθενείς απέμειναν επίσης με “τραυματικό τατουάζ” δηλαδή είσοδο κάτω από την επιφάνεια του δέρματος μόρια υλικών από την έκρηξη που άλλαξε το χρώμα του δέρματος σαν να έχει γίνει τατουάζ.

Μετά από αυτά τα συμβάντα, οι ασθενείς θέλησαν να ενημερώσουν το κοινό για τους κινδύνους και έδωσαν άδεια στους γιατρούς να δημοσιοποιήσουν τις παραπάνω φωτογραφίες τους στο γράμμα που έστειλαν στο περιοδικό.

Οι εκρήξεις ηλεκτρονικών τσιγάρων θεωρούνται μέχρι σήμερα μεμονωμένα γεγονότα αλλά οι τραυματισμοί που έχουν πρόσφατα καταγραφεί θέτουν θέμα δημόσιων ανησυχιών. Πρόσφατα μια κάμερα κατέγραψε την έκρηξη ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου στην τσέπη ενός μάνατζερ νυχτερινού κέντρου στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Με εγκαύματα β’ βαθμού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο μάνατζερ νυχτερινού κέντρου στην Τουλούζη της Γαλλίας όταν το ηλεκτρονικό τσιγάρο που είχε στην τσέπη του εξερράγη.

O παθών ανέφερε «Άκουσα κάτι σαν πυροτέχνημα αλλά 10 φορές πιο δυνατά. Μετά το σοκ της έκρηξης συνειδητοποίησα ότι είχα πάρει φωτιά».

Δείτε επίσης