Η καισαρική τομή διπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης μετά τον τοκετό

Είναι γνωστό ότι η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης εβδομάδες πριν ή μετά τον τοκετό. Ωστόσο, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβωση όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη χειρουργική διαδικασία.

Οι γυναίκες που έχουν προγραμματίσει να γεννήσουν με καισαρική τομή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβο αίματος ενώ στις επείγουσες καισαρικές τομές, δηλαδή σ’ αυτές που γίνονται όταν αποτυγχάνει ο φυσιολογικός τοκετός, ο κίνδυνος είναι ακόμα και τετραπλάσιος.

Σημειώνεται ότι περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των γεννήσεων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συμβαίνουν με καισαρική τομή.

Αυξημένος κίνδυνος

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chest από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική τομή έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων θρόμβων αίματος στα πόδια ή τους πνεύμονες, την περίοδο μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 60 μελέτες που έγιναν τα τελευταία 35 χρόνια και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε καισαρική τομή είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβο αίματος, συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν γεννήσει κολπικά.

Σε μια υποομάδα 10 μελετών όπου είχαν διαχωριστεί οι προγραμματισμένες από τις επείγουσες καισαρικές τομές, οι γυναίκες που είχαν προγραμματίσει να γεννήσουν με καισαρική τομή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβο αίματος ενώ ο κίνδυνος ήταν τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος για τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επείγουσα καισαρική τομή.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, ο κίνδυνος θρόμβωσης αφορά τρεις στις 1.000 γυναίκες.

«Αν και ο κίνδυνος είναι μικρός θα πρέπει να συνεκτιμάται από τους γιατρούς και τις εγκύους που σκέφτονται την επιλογή της καισαρικής τομής χωρίς να υπάρχει ιατρική ένδειξη. Φυσικά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, όπως η παχυσαρκία ή ηλικία άνω των 35 ετών, ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση κύησης», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Marc Blondon.

Εγκυμοσύνη και θρόμβωση

Η εγκυμοσύνη μπορεί να συντελέσει στον σχηματισμό θρόμβων για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης της αυξημένης πίεσης που ασκείται στα αγγεία της πυέλου (λεκάνης), των αλλαγών στις ορμόνες και στις πρωτεΐνες που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων διότι κινητοποιεί τους μηχανισμούς επούλωσης του που περιλαμβάνουν και την αύξηση της πηκτικότητας του αίματος.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συστήνει στις εγκύους, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, με άμεση κινητοποίηση αμέσως μετά την καισαρική τομή, αφού η ακινησία συντελεί επίσης στον σχηματισμό θρόμβων.

Στην περίπτωση που μια γυναίκα έχει και άλλους παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση, τότε συστήνεται η λήψη αντιπηκτικής αγωγής, όπως είναι η ηπαρίνη.

Σύμφωνα με τον Blondon, η θρομβοπροφύλαξη δεν χρησιμοποιείται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς συνταγογραφείται για το 25% των γυναικών μετά από καισαρική τομή (κυρίως κάλτσες συμπίεσης, ενώ σε λιγότερο από το 3% των γυναικών δίνεται ηπαρίνη). Εκτιμάται ότι το 75% των γυναικών μετά από καισαρική τομή δεν λαμβάνει καμία προφύλαξη κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Αυτό μπορεί να προκύπτει από την έλλειψη αναγνώρισης του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής μετά από καισαρική τομή.

Πηγή: Marc Blondon, Alessandro Casini, Kara K. Hoppe, Françoise Boehlen, Marc Righini, Nicholas L. Smith. Risks of Venous Thromboembolism After Cesarean Sections: A Meta-Analysis. Chest, 2016; 150 (3).

Δείτε επίσης