INFACOLIC: Οδηγίες χρήσης

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ INFACOLIC®: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ 

Δραστική ουσία: Simethicone 40 mg ανά 1 ml Πόσιμο Εναιώρημα

Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης, διότι περιέχει πληροφορίες που είναι σημαντικές για το μωρό σας.

 • Φυλάξτε αυτό το φύλλο οδηγιών χρήσης. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε ξανά.
 • Απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας, εάν χρειαστείτε περισσότερες πληροφορίες ή συμβουλές.
 • Επιβάλλεται να επικοινωνήσετε με γιατρό, εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή δεν υποχωρήσουν.
 • Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι το φάρμακο προκάλεσε κάποια παρενέργεια στο μωρό σας παρακαλούμε να τη γνωστοποιήσετε στο θεράποντα ιατρό σας, ή στο φαρμακοποιό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας, ή απευθείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το παρόν φύλλο οδηγιών περιέχει:

 1. Τι είναι το Infacolic και ποια είναι η χρήση του
 2. Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού χορηγήσετε το Infacolic
 3. Πώς να χορηγήσετε το Infacolic
 4. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες)
 5. Πώς να φυλάσσεται το Infacolic
 6. Λοιπές πληροφορίες
 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INFACOLIC ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

Το φάρμακο του μωρού σας ονομάζεται Infacolic. Είναι ένα φάρμακο κατά του μετεωρισμού, το οποίο σημαίνει ότι βοηθά στην αποβολή του αέρα που είναι παγιδευμένος στο στομάχι. Το Infacolic χορηγείται σε μωρά για την ανακούφιση κολικού βρεφών ή φουσκώματος λόγω παγιδευμένου αέρα. Μπορεί να χορηγείται μετά τη γέννηση. Ο σχετιζόμενος με τον κολικό πόνος μπορεί να προκαλείται από τη συσσώρευση μικρών φυσαλίδων αέρα που παγιδεύονται στο στομάχι του μωρού σας. Η simethicone, το ενεργό συστατικό στο Infacolic, βοηθά όλες τις μικρές παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα να ενωθούν και να σχηματίσουν μεγαλύτερες, τις οποίες το μωρό σας μπορεί να αποβάλλει ως αέρια.

 1. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΟΤΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ INFACOLIC

Μη δώσετε το Infacolic και συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό, εάν το μωρό σας λαμβάνει θεραπεία για θυρεοειδική διαταραχή.

Μη δώσετε το Infacolic εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει αλλεργία (υπερευαισθησία) σε οποιαδήποτε από τα συστατικά του Infacolic (βλέπε παράγραφο 6 στο παρόν φύλλο οδηγιών). 

Χρήση άλλων φαρμάκων

Εάν το μωρό σας λαμβάνει θεραπεία με λεβοθυροξίνη για θυρεοειδική διαταραχή, η χρήση του Infacolic μπορεί να μειώσει την απορροφήσιμη ποσότητα  αυτού του φαρμάκου και να μειώσει τη δράση της θεραπείας του.

 1. ΠΩΣ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΤΕ ΤΟ INFACOLIC

Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με το πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε το προϊόν. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Δοσολογία

Το Infacolic είναι πολύ απλό στη χορήγηση, ακόμα και όταν το μωρό σας κλαίει. Η κανονική δόση είναι ένα γεμάτο σταγονόμετρο (0,5 ml) που πρέπει να δίδεται πριν από κάθε γεύμα. Εάν μετά από 3 ή 4 ημέρες, ο κολικός φαίνεται ακόμα να ενοχλεί το μωρό σας, μπορείτε να διπλασιάσετε τη δόση σε δύο γεμάτα σταγονόμετρα (1 ml). Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο τη νύχτα, πριν το βραδινό γεύμα.

Το Infacolic θα πρέπει να χρησιμοποιείται για αρκετές ημέρες για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καθώς η αγωγή μπορεί να έχει προοδευτική δράση. Η συνεχής χρήση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του περαιτέρω σχηματισμού αερίων. Μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το Infacolic για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, εάν παρόλη την αύξηση της δόσης σε δύο γεμάτα σταγονόμετρα, δεν υπάρχει βελτίωση, ή τo μωρό σας φαίνεται να χειροτερεύει, μιλήστε με την επισκέπτρια υγείας ή το γιατρό σας.

Χορήγηση

 • Ανακινήστε απαλά τη φιάλη.
 • Γεμίστε ένα σταγονόμετρο πιέζοντας δύο φορές τη βαλβίδα. Αφήστε την περίσσεια του Infacolic από το εξωτερικό του δοσομετρητή που ξεχειλίζει να ξαναπέσει πίσω στη φιάλη.
 • Χορηγήστε τη δόση πιέζοντας τη βαλβίδα και αφήνοντας το Infacolic να πέσει στο πίσω μέρος της γλώσσας του μωρού σας.

Μη χρησιμοποιείτε το σταγονόμετρο για άλλα φάρμακα. Χρησιμοποιείτε το μόνο για το Infacolic.

Εάν χορηγήσετε μεγαλύτερη δόση Infacolic από την κανονική

Εάν το μωρό σας (ή ένας ενήλικας) καταπιεί ακούσια μεγάλη ποσότητα Infacolic (όπως μία ολόκληρη γεμάτη φιάλη) δεν υπάρχει γενικά κάποιος κίνδυνος.

Ωστόσο, εάν το άτομο που το έχει λάβει αισθάνεται ή φαίνεται άρρωστο, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Εάν ξεχάσετε να χορηγήσετε το Infacolic

Μην ανησυχήσετε εάν ξεχάσετε να χορηγήσετε στο μωρό σας μία ή περισσότερες δόσεις. Απλά χορηγήστε την επόμενη δόση πριν το επόμενο γεύμα του μωρού σας.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αυτού του προϊόντος ρωτήστε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

 1. ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ)

Η simethicone, το δραστικό συστατικό στο Infacolic, δεν απορροφάται από το σώμα του μωρού σας και είναι πολύ απίθανο να βλάψει το μωρό σας. Είναι πολύ ασυνήθιστο το Infacolic να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα Methyl και Propyl Hydroxybenzoate (E218, E216), τα οποία είναι επίσης συστατικά του Infacolic, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις (πιθανόν όψιμες).

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι το μωρό σας έχει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια από τη λήψη αυτού του φαρμάκου παρακαλούμε να τη γνωστοποιήσετε στο θεράποντα ιατρό σας, ή στο φαρμακοποιό ή άλλο επαγγελματία του τομέα της υγείας, ή απευθείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ( Μεσογείων 284, 15562, Χολαργός, www.eof.gr). 

 1. ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ INFACOLIC

Το φάρμακο αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το βλέπουν και δεν το φθάνουν τα παιδιά.

Να μη χρησιμοποιείτε το Infacolic μετά την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στη φιάλη και στο χάρτινο κουτί μετά το «ΛΗΞΗ». Η ημερομηνία  λήξης είναι η τελευταία ημέρα του μήνα που αναφέρεται.

Μετά το άνοιγμα, χρησιμοποιήστε το εντός 28 ημερών. Μη φυλάσσετε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 25 °C.

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια. Ρωτείστε το φαρμακοποιό σας πώς να πετάξετε τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πια. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

 1. ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τι περιέχει το Infacolic

Το δραστικό συστατικό είναι η simethicone σε συγκέντρωση 40 mg/ml.

Τα άλλα συστατικά είναι saccharin sodium, hypromellose, orange flavour, methyl hydroxybenzoate (E218), propyl hydroxybenzoate (E216) και purified water. 

Εμφάνιση του Infacolic και περιεχόμενο της συσκευασίας

Το Infacolic είναι ένα πόσιμο εναιώρημα (υγρό) με γεύση πορτοκάλι και υπόλευκο χρώμα. Κάθε γεμάτη φιάλη περιέχει 50 ml Infacolic, το οποίο επαρκεί για 100 δόσεις. 

Δείτε επίσης