Θυμός και έντονη άσκηση μαζί τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για έμφραγμα

Ίσως να πιστεύετε ότι έντονη άσκηση σας βοηθάει όταν είσαστε υπό ψυχολογική ταραχή αλλά καλύτερα να αποφύγετε τη σωματική καταπόνηση όταν είστε θυμωμένοι. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά διαπίστωσε ότι η έντονη σωματική άσκηση υπό ακραία συναισθηματική αναστάτωση μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, ενώ ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν αυτά τα  δύο συνδυάζονται.

kardiaΗ μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation που ανήκει στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και βρήκε ότι τόσο η έντονη φυσική δραστηριότητα όσο και τα ακραία συναισθήματα διπλασιάζουν, το καθένα από μόνο του, τις πιθανότητες εμφράγματος μέσα στην επόμενη ώρα. Ο κίνδυνος αυτός τριπλασιάζεται όταν κάποιος καταπονείται σωματικά ενώ είναι εξαγριωμένος. Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία στα πλαίσια της μελέτης INTERHEART η οποία αφορά εμφράγματα που καταγράφηκαν σε 262 ιατρικά κέντρα 52 χωρών. Αφορούσαν 12.461 που είχαν υποστεί έμφραγμα για πρώτη φορά και όταν συνήλθαν συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το τι είχε προηγηθεί.

Όπως φάνηκε από τα ερωτηματολόγια, το 13,6% (1.650 άνθρωποι) έκαναν γυμναστική την ώρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, το 14,4% (1.752 άτομα) ήταν θυμωμένοι ή ταραγμένοι.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η άσκηση αύξανε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 2,31 φορές, ενώ ο θυμός και η συναισθηματική ταραχή κατά 2,44 φορές. Όταν συνυπήρχαν, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 3,04 φορές. Τα αποτελέσματα αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ για το θέμα αυτό, και, σε αντίθεση με προηγούμενες, περιλαμβάνονται άτομα από πολλές διαφορετικές χώρες και εθνικότητες», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrew Smyth στο Reuters.

Αν και οι ερευνητές δεν όρισαν την «αναστάτωση» ή την «έντονη σωματική άσκηση», τα οποία αφέθηκαν στην ερμηνεία των ερωτηθέντων, τα αποτελέσματα βοηθούν για μια καλύτερη πρόληψη των καρδιακών προσβολών.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι υπερβολές βλάπτουν σοβαρά την υγεία, ακόμα και όταν αφορούν τα συναισθήματα ή την άσκηση», ανέφερε ο Barry Jacobs, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Και συμπλήρωσε: «Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι κάποιος θα πάθει έμφραγμα αν βγει εκτός εαυτού ή πάει στο γυμναστήριο και ασκηθεί πάνω απ’ όσο αντέχει, αλλά ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος».

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα έντονα συναισθήματα και η άσκηση αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, και προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη των αθηρωματικών πλακών που υπάρχουν στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, καταλήγοντας έτσι σε θρόμβωση και τελικά στην καρδιακή προσβολή.

Πηγή: Smyth A, O’Donnell M, Lamelas P, Teo K, Rangarajan S, Yusuf S. Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction. Circulation.

Δείτε επίσης