Avodart: Ενδείξεις και δοσολογία

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

Avodart 0.5 mg μαλακά καψάκια

Δραστική ουσία: Δουταστερίδη

Εάν κάποια παρενέργεια γίνεται σοβαρή ή αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή φαρμακοποιό σας.

Το παρόν φύλλο οδηγιών περιέχει:

  • Τι είναι το Avodart και ποια είναι η χρήση του
  • Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού πάρετε το Avodart
  • Πώς να πάρετε το Avodart
  • Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες)
  • Πώς να φυλάσσεται το Avodart
  • Λοιπές πληροφορίες
  1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AVODART ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

Το Avodart χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ανδρών με διογκωμένο προστάτη (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη) – δηλαδή, με μία μη καρκινικής αιτιολογίας αύξηση του προστατικού αδένα, που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη.

Η δραστική ουσία είναι η δουταστερίδη η οποία ανήκει σε μία ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης.

Καθώς διογκώνεται ο προστάτης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα από το ουροποιητικό, όπως δυσκολία στην ούρηση και ανάγκη για συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βραδύτερη και λιγότερο έντονη ροή ούρων. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί, υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί τελείως η ροή των ούρων (οξεία επίσχεση ούρων). Αυτό απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητη χειρουργική επέμβαση, για την απομάκρυνση ή τη μείωση του μεγέθους του αδένα του προστάτη. Το Avodart μειώνει την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης, βοηθώντας στην συρρίκνωση του προστάτη και ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα.Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο οξείας επίσχεσης ούρων και την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Το Avodart μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται ταμσουλοσίνη (χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός διογκωμένου προστάτη).

  1. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ AVODART

Μην πάρετε το Avodart

  • σε περίπτωση αλλεργίας (υπερευαισθησίας) στη δουταστερίδη άλλους αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης, σόγια, φιστίκια ή σε οποιοδήποτε άλλο συστατικό του Avodart.
  • σε περίπτωση σοβαρής ηπατικής νόσου.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι κάποιο από αυτά σας αφορά.

Αυτό το φάρμακο είναι μόνο για άνδρες. Δεν πρέπει να λαμβάνεται από γυναίκες, παιδιά ή έφηβους.

Προσέξτε ιδιαίτερα με το Avodart

  • Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός είναι ενήμερος για τα ηπατικά σας προβλήματα.

Εάν είχατε κάποια πάθηση που επηρεάζει το ήπαρ, μπορεί να χρειάζεστε ορισμένες επιπρόσθετες εξετάσεις κατά τη διάρκεια λήψης του Avodart.

  • Γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με καψάκια που παρουσιάζουν διαρροή, επειδή η δραστική ουσία μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα. Πλύντε αμέσως την προσβληθείσα περιοχή με νερό και σαπούνι εάν υπάρξει οποιαδήποτε επαφή με το δέρμα.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η δουταστερίδη έχει ανευρεθεί στο σπέρμα ανδρών που έπαιρναν Avodart.

Εάν η σύντροφος σας είναι ή μπορεί να είναι έγκυος, θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση της στο σπέρμα σας καθώς η δουταστερίδη μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική ανάπτυξη ενός άρρενος βρέφους. Η δουταστερίδη έχει φανεί ότι μειώνει το συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, τον όγκο του σπέρματος και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Αυτό μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα σας.

Το Avodart μπορεί να επηρεάσει την αιματολογική εξέταση για PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) το οποίο ορισμένες φορές χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη. Ο γιατρός σας πρέπει να είναι ενήμερος γι’ αυτή τη δράση και εξακολουθεί να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δοκιμασία για την ανίχνευση καρκίνου του προστάτη. Εάν κάνετε αιματολογική εξέταση για PSA, ενημερώστε το γιατρό σας ότι παίρνετε το Avodart.

Επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με το Avodart.

Λήψη άλλων φαρμάκων Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα. Αυτό περιλάμβάνει οποιαδήποτε φάρμακα αγοράσατε χωρίς συνταγή. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να εμφανίσουν αλληλεπίδραση με το Avodart και να κάνουν πιο πιθανή την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • βεραπαμίλη ή διλτιαζέμη (για υψηλή αρτηριακή πίεση)
  • ριτοναβίρη ή ινδιναβίρη (για το AIDS)
  • ιτρακοναζόλη ή κετακοναζόλη (για μυκητιασικές λοιμώξεις)
  • νεφαζοδόνη (αντικαταθλιπτικό).
  • άλφα αποκλειστές (για διογκωμένο προστάτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση).

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα. Μπορεί να χρειάζεται μείωση της δόση του Avodart.

Τροφές και ποτά μαζί με Avodart

Το Avodart μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς φαγητό.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Oι γυναίκες που είναι έγκυοι (ή μπορεί να είναι) δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με καψάκιο που έχει διαρροή. Η δουταστερίδη απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική ανάπτυξη ενός άρρενος βρέφους. Αυτός είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος στις πρώτες 16 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Η δουταστερίδη έχει βρεθεί στο σπέρμα ανδρών που παίρνουν το Avodart. Εάν η σύντροφος σας είναι ή μπορεί να είναι έγκυος, πρέπει να αποφεύγετε να την εκθέσετε στο σπέρμα σας.

Avodart μειώνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων, τον όγκο του κινητικότητα του σπέρματος. Επομένως η ανδρική γονιμότητα μπορεί να μειωθεί.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν μία έγκυος γυναίκα έρθει σε επαφή με τη δουταστερίδη.

Οδήγηση και χειρισμός μηχανών

Είναι απίθανο το Avodart να επηρεάσει την ικανότητα σας για οδήγηση ή χειρισμό μηχανών.

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα συστατικά του Avodart

Το φάρμακο αυτό περιέχει λεκιθίνη από σόγια η οποία μπορεί να περιέχει λάδι σόγιας. Εάν είστε αλλεργικοί στα φιστίκια ή την σόγια, μην χρησιμοποιήσετε αυτό το φαρμακευτικό προϊόν.

  1. ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ AVODART

Πάντοτε να παίρνετε το Avodart αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Πόσο να πάρετε (δοσολογία)

  • Η συνήθης δόση είναι ένα καψάκιο (0.5 mg) λαμβανόμενο μία φορά την ημέρα. Καταπιείτε τα καψάκια ολόκληρα με νερό. Να μην μασάτε, ούτε να σπάτε τα καψακια. Η επαφή με το περιεχόμενο των καψακίων μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στόμα ή τον λαιμό.
  • Ορισμένοι άνδρες παρατηρούν μια γρήγορη βελτίωση των συμπτωμάτων, Άλλοι ωστόσο μπορεί να χρειασθεί να πάρουν το Avodart για 6 μήνες ή περισσότερο πριν αρχίσει να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Συνεχίστε να παίρνετε το Avodart για όσο διάστημα σας ζήτησε ο γιατρός σας.

Εάν πάρετε μεγαλύτερη δόση Avodart

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν πάρετε περισσότερα καψάκια Avodart.

Εάν ξεχάσετε να πάρετε το Avodart

Mην πάρετε παραπάνω καψάκια για να αναπληρώσετε τη χαμένη δόση. Απλά πάρτε την επόμενη δόση τη συνηθισμένη ώρα.

Μη σταματήσετε το Avodart χωρίς ιατρική συμβουλή

Μην σταματήσετε να παίρνετε το Avodart χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειασθούν μέχρι 6 μήνες ή περισσότερο για να παρατηρήσετε κάποιο αποτέλεσμα.

Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αυτού του προϊόντος ρωτήστε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας

  1. ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ (ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ)

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το Avodart μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

Πολύ σπάνια αλλεργική αντίδραση

Τα σημεία των αλλεργικών αντιδράσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δερματικό εξάνθημα (το οποίο μπορεί να είναι κνησμώδες)
  • κνίδωση (σαν ουρτικάρια)
  • οίδημα στα βλέφαρα, το πρόσωπο, τα χείλη, τους βραχίονες ή τους μηρούς.

Επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα σημεία και διακόψτε τη χρήση του Αvodart.

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες

Αυτές μπορεί να επηρεάσουν μέχρι 1 στους 10 άνδρες που παίρνουν Avodart:

  • ανικανότητα (αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης)
  • μείωση της λίμπιντο
  • δυσκολία στην εκσπερμάτιση
  • μεγέθυνση των μαστών ή ευαισθησία (γυναικομαστία)
  • ζάλη όταν λαμβάνεται με ταμσουλοσίνη

Όχι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες

Αυτές μπορεί να επηρεάσουν μέχρι 1 στους 100 άνδρες που παίρνουν Avodart:

  • τριχόπτωση (συνήθως από το σώμα) ή τριχοφυϊα.

Εάν κάποια από τις παρενέργειες γίνεται σοβαρή ή αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε το γιατρό ή φαρμακοποιό σας.

  1. ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ AVODART

Να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το φθάνουν και δεν το βλέπουν τα παιδιά.

Μη φυλάσσετε το Avodart σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 30°C.

Να μη χρησιμοποιείτε το Avodart μετά την ημερομηνία λήξης που αναφέρεται στο κουτί ή στο blister. Η ημερομηνία λήξης είναι η τελευταία ημέρα του μήνα που αναφέρεται.

Εάν έχετε κάποια ποσότητα καψακίων Avodart που δεν χρειάζεστε, μην τη πετάξετε στο νερό της αποχέτευσης ή στα σκουπίδια. Επιστρέψτε την στο φαρμακοποιό σας ο οποίος θα την πετάξει με τρόπο που δεν θα βλάψει το περιβάλλον.

  1. ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τι περιέχει το Avodart

Η δραστική ουσία είναι η δουταστερίδη. Κάθε μαλακό καψάκιο περιέχει 0.5 mg δουταστερίδης. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι:

  • εσωτερικό του καψακίου: μόνο και διγλυκερίδια του καπριλικού/καπρικού οξέως και βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (E321).
  • περίβλημα του καψακίου: ζελατίνη, γλυκερόλη, διοξείδιο τιτανίου (E171), οξείδιο του σιδήρου κίτρινο (E172), τριγλυκερίδια (μέσης αλύσου), λεκιθίνη.

Εμφάνιση του Avodart και περιεχόμενο της συσκευασίας

Τα μαλακά καψάκια Avodart είναι αδιαφανή, κίτρινα, επιμήκους σχήματος, με μαλακή ζελατίνη και φέρουν τον κωδικό GX CE2. Διατίθενται σε συσκευασίες των 10, 30, 50, 60 και 90 καψακίων. Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Δείτε επίσης