Α. Ξανθός: Διαπραγμάτευση τιμών στα φάρμακα και στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τη διαμόρφωση μιας καινούργιας πραγματικότητας, όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων, την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία αλλά και την στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός στην συνέντευξη που έδωσε χθες στη ραδιοφωνική εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον REAL FM.

Όπως δήλωσε o υπουργός Υγείας, «για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης σε εθνικό επίπεδο από μία ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για να πετύχουμε βιώσιμες για τη χώρα μας τιμές στα ακριβά φάρμακα…Σε συνεργασία και με άλλες χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα του νότου, γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη χωρών όπως η Ελλάδα με μικρές αγορές, για καλύτερες τιμές στα φάρμακα».

Παράλληλα, τόνισε ο κ Ξανθός, πρέπει να αντιστραφεί το κλίμα αναξιοπιστίας για τα γενόσημα φάρμακα που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού πρόκειται για αξιόπιστα και ποιοτικά φάρμακα που ελέγχονται από τον ΕΟΦ και παράγονται από σοβαρές φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας.

Μέσω του συστήματος ΗΤΑ που οργανώνεται τώρα, υπογράμμισε ο υπουργός, θα μπορεί να αξιολογείται η φαρμακευτική καινοτομία και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων. Με αυτό τον τρόπο, «μπορεί να μειωθεί το κομμάτι της πίτας που ελέγχουν τα εισαγόμενα και μάλιστα τα ακριβά φάρμακα των πολυεθνικών και να δοθεί χώρος στην εγχώρια παραγωγική βάση της βιομηχανίας να αυξήσει τη θέση της και να προωθήσει τα φάρμακά της τα οποία, τουλάχιστον, για ορισμένες χρόνιες παθήσεις είναι απολύτως αξιόπιστα», είπε ο κ. Ξανθός.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης