Σημαντικά προβλήματα στις δομές υγείας των νησιών λόγω προσφύγων

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), με τη συμμετοχή της Διοίκησης του ΕΚΕΠΥ, της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, εκπροσώπου του Υπουργού Υγείας, της αν. Διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κω, εκπροσώπων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας.

Στη σύσκεψη συνομολογήθηκε ότι ο αυξημένος αριθμός των προσφύγων/ μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις οικείες Δομές Υγείας, οι οποίες ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα υποστελέχωσης που επιδεινώθηκαν λόγω του προσφυγικού.

Συζητήθηκαν διεξοδικά οι δυνατότητες ενίσχυσης των Δομών και των υγειονομικών σχηματισμών με το αναγκαίο προσωπικό που μπορεί να διατεθεί είτε μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ήδη όλες τις δυνατές λύσεις που θα μπορέσουν να ενδυναμώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας στα νησιά, αξιοποιώντας και τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εξαντλώντας κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι υλοποιείται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3,2 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Έκτακτου Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της DG HOME το οποίο προέβλεπε την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας (Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) με 141 συμβασιούχους ποικίλων ειδικοτήτων.

Δείτε επίσης