Συσκευή 24ωρης καταγραφής ορμονών

Μία έξυπνη επαναστατική συσκευή που θα φοριέται στη κοιλιά για 24 ώρες θα συλλέγει δείγματα στα οποία θα μετρώνται οι μεταβολές των ορμονών μας στη διάρκεια της ημέρας και νύχτας, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της.

Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο από ομάδα επιστημόνων στη Νορβηγία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON 2020.

Η πορεία του εγχειρήματος θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 26 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας του προγράμματος ULTRADIAN, Στέλιος Τσαγκαράκης, πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης και παρακολούθησης της θεραπείας πολλών ενδοκρινικών νοσημάτων.

Επίσης η 24ωρη καταγραφή θα ρίξει περισσότερο φως στο τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό στο στρες, τις ψυχικές και διατροφικές διαταραχές και άλλες καθημερινές μας συνήθειες.

Δείτε επίσης