Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να μειωθούν τα τρανς λιπαρά στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να θέσει υποχρεωτικά όρια στη χρήση των βιομηχανικά παραχθέντων μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων (τρανς λιπαρά οξέα) τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, στειρότητας, Αλτσχάιμερ, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

koylourakiaΑυτό υποστήριξαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής μόνο ένας στους τρεις καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζει για την ύπαρξη των τρανς-λιπαρών οξέων. Αυτό αποδεικνύει ότι τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν την επισήμανση των προϊόντων δεν επαρκούν.

Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν σε σνακς, τηγανητές πατάτες, γαριδάκια, αρτοσκευάσματα, κρουασάν, fast foods, ορισμένες μαργαρίνες και γενικά σε κάθε τροφή στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Να τεθεί ανώτατο όριο

Το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, και κατά προτίμηση μέσα σε δύο χρόνια, ένα μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση τρανς λιπαρών οξέων σε όλα τα τρόφιμα. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 586 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 38 αποχές.

Σύμφωνα με στοιχεία, η θέσπιση νόμιμων ορίων για τα βιομηχανικής παρασκευής τρανς λιπαρά στη Δανία, που εισήγαγε ένα εθνικό όριο της τάξης του 2% για τα τρανς λιπαρά σε έλαια και λίπη το 2003, ήταν επιτυχής και επέφερε σημαντική μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα εν λόγω λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται περισσότερο στα φθηνότερα τρόφιμα, που σημαίνει ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι πιο εκτεθειμένα σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα. Αυτό φυσικά οξύνει τις ανισότητες στον τομέα της υγείας.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης