Οι ωοθήκες κρύβουν το μυστικό της νεότητας στις γυναίκες

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, το “ελιξίριο” της γυναικείας νεότητας είναι η αντικατάσταση των γερασμένων ωοθηκών με νέες.

Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση (αρθρίτιδα, καρδιοπάθεια, έκπτωση εγκεφαλικής και ηπατικής λειτουργίας), δίνει νεανική εμφάνιση και χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής.

Ωστόσο, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Transplantation από ερευνητές του Utah State University με επικεφαλής τον καθηγητή Jeffrey Mason, αφορούσε θηλυκά ποντίκια.

Οι ερευνητές πήραν ωοθήκες από νεαρά θηλυκά ποντίκια ηλικίας δύο μηνών και τις μεταμόσχευσαν σε 10 θηλυκά ποντίκια που ήταν 12 μηνών και παρουσίαζαν διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων, έχοντας μπει σε μία φάση παρόμοια με την κλιμακτήριο των γυναικών.

Αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Τέσσερις μήνες αργότερα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα ζώα και διαπίστωσαν ότι ο μεταβολισμός των ηλικιωμένων θηλυκών και το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν παρόμοια με εκείνα των πολύ νεώτερων ζώων. Το γηραιότερο ποντίκι έζησε 1.034 ημέρες και έμοιαζε έως το τέλος της ζωής του τόσο νέο όσο και τα ποντίκια με τη μισή ηλικία από αυτό (το μέσο προσδόκιμο ζωής των ποντικιών είναι 650 ημέρες).

Για να ελέγξει τον μεταβολισμό, ο Mason έκανε στα ποντίκια μια ένεση με γλυκόζη και μέτρησε το χρόνο που χρειάστηκε ώστε για τα επίπεδα να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα. Στα ποντίκια με τις νέες ωοθήκες ο χρόνος ήταν αρκετά μικρότερος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι οι ωοθήκες χαρίζουν νεότητα στα θηλυκά ποντίκια. Η αντικατάσταση των ωοθηκών σε γηρασμένα θηλυκά ποντίκια αυξάνει πάνω από 40% το προσδόκιμο ζωής, είχε δείξει προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας.

Το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει για την ώρα άγνωστο αλλά μια θεωρία είναι ότι οφείλεται σε ορμόνες που παράγουν τα ωάρια. Ωστόσο ο Mason πιστεύει πως άλλη είναι η αιτία καθώς, στα πειράματά του, όταν αφαίρεσε τα ωράρια, η ανανέωση των ποντικιών δεν σταμάτησε.

Δείτε επίσης