To 28,6% των θανάτων από καρκίνο σχετίζονται με το κάπνισμα

Το 28,6% των θανάτων από καρκίνους στις ΗΠΑ αποδίδεται στο κάπνισμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine από ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Από αυτούς τους θανάτους, περίπου τα τρία τέταρτα αφορούν τον καρκίνο των πνευμόνων.

kapnismaΟι επιστήμονες εξέτασαν τους παράγοντες κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου και βρήκαν ότι το κάπνισμα έχει σχέση με το 22,9% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες και με το 33,7% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν για ηλικίες άνω των 35 ετών.

Η έρευνα δείχνει σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις από Πολιτεία σε Πολιτεία, με ποσοστά που κυμαίνονται από 8% έως 40%. Στις νότιες Πολιτείες, η συμβολή του καπνίσματος στους θανάτους είναι η υψηλότερη.

Οι καρκίνοι που κατ’ εξοχήν συνδέονται με το κάπνισμα, είναι οι παρακάτω 10:

  1. των πνευμόνων,
  2. του στόματος-φάρυγγα,
  3. η οξεία μυελογενής λευχαιμία, του οισοφάγου,
  4. του στομάχου, του παχέος εντέρου,
  5. του ήπατος,
  6. του παγκρέατος,
  7. της τραχείας,
  8. της μήτρας,
  9. των νεφρών και
  10. της ουροδόχου κύστης.

Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι 167.133 άνθρωποι στις ΗΠΑ πέθαναν από καρκίνους που συνδέονται με το κάπνισμα τσιγάρων το 2014. (Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους θανάτους από άλλες ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα). Η μελέτη έλαβε υπόψη της μόνο τα κλασσικά τσιγάρα και όχι τα πούρα, το κάπνισμα σε πίπα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα καπνικά προϊόντα.

«Ο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο των πνευμόνων μειώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά δεν επιστρέφει στο επίπεδο κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ. Όμως, σχεδόν όλος ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί, αν κάποιος κόψει το κάπνισμα πριν την ηλικία των 40 ετών», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρ Joannie Lortet-Tieulent, επιδημιολόγος στην American Cancer Society.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το 95% του καπνού καλλιεργείται στις νότιες πολιτείες οι οποίες έχουν ασκήσει μια πολιτική και οικονομική επιρροή. Αυτό έχει μεταφραστεί σε ασθενέστερη πολιτική για τον έλεγχο του καπνού και σε φθηνότερα τσιγάρα στον νότο, όπου οι φόροι για το κάπνισμα είναι χαμηλότεροι. Μόνο το ένα τρίτο των Πολιτειών απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ καμία δεν ακολουθεί τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να φορολογεί τα τσιγάρα στο 75% της λιανικής τιμής τους.

Δείτε επίσης