Υποστελεχωμένα κατά 50% νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Υποστελεχωμένα κατά 50% σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι τα Νοσοκομεία στην Καβάλα, στις Σέρρες και στη Δράμα, όπως διαπιστώθηκε από κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μιχαήλ Βλασταράκο, επισκέφθηκε τις Υγειονομικές Μονάδες των συγκεκριμένων περιοχών στις 28 – 30 Οκτωβρίου.

Εκτός από την υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, διαπιστώθηκε επίσης μεγάλη έλλειψη ειδικευομένων ιατρών, έλλειψη λοιπού προσωπικού, δυσλειτουργίες στο ΕΚΑΒ και αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης κλινικών και τμημάτων.

Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας των παραπάνω περιοχών, η αποσύνδεσή τους από τα Νοσοκομεία, έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία αυξάνονται με τις αποσπάσεις γενικών ιατρών, που καλύπτουν ανάγκες εφημερίας των Νοσοκομείων, καθώς και με τη μεταφορά περιστατικών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας προς τα Νοσοκομεία.

Οι μονάδες ΠΕΔΥ λειτουργούν υποτυπωδώς και οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι, ενώ οι δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Τα ιδιωτικά ιατρεία, λόγω της φτωχοποίησης της κοινωνίας υπολειτουργούν, ενώ πολλά κλείνουν και οι γιατροί οδηγούνται στην υπαλληλοποίηση ή στην ανεργία.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης