Ηπατίτιδα από νιασίνη (βιταμίνης Β3) μέσω ενεργειακών ροφημάτων

Με οξεία ηπατίτιδα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένας 50χρονος Αμερικανός από τη Φλόριντα, ο οποίος έπινε καθημερινά επί τρεις εβδομάδες 4-5 κουτάκια ενεργειακών ροφημάτων, προσλαμβάνοντας μεγάλη ποσότητα νιασίνης (η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως βιταμίνη Β3). Η περίπτωση αναφέρθηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports από την δρ Jennifer Nicole Harb και τους συνεργάτες της από το University of Florida College of Medicine.

energeiaka-potaΟ άνδρας μεταφέρθηκε στη Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα με ανορεξία, κακουχία, πόνους στην κοιλιά, ναυτία, έμετο και ίκτερο. Στους γιατρούς ανέφερε ότι έπινε τα ενεργειακά ροφήματα για να παίρνει δυνάμεις στη δουλειά του. Ωστόσο η κατάχρηση είχε ως συνέπεια να υποστεί τοξικές επιδράσεις το συκώτι του καθώς η κατανάλωση της νιασίνης ήταν 8-10 φορές πάνω από αυτές που συνιστώνται καθημερινά.

Είναι γνωστό ότι η νιασίνη μπορεί να προκαλέσει ηπατικές βλάβες σε μεγάλη δοσολογία. Ο άνδρας δεν έπαιρνε φάρμακα ούτε είχε αλλάξει τις συνήθειές του όσον αφορά το αλκοόλ, το κάπνισμα και τη χρήση ουσιών. Το μόνο διαφορετικό ήταν ότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε αρχίσει να πίνει καθημερινά πολλά ενεργειακά ροφήματα.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες), κάτι που υποδεικνύει βλάβη στο συκώτι, και ενδείξεις χρόνιας ηπατίτιδας C. Η βιοψία ήπατος αποκάλυψε σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με ηπατικές βλάβες. Τα ευρήματα αυτά οδήγησαν τους γιατρούς στο συμπέρασμα ότι η κατάστασή του οφειλόταν στην κατάχρηση ενεργειακών ροφημάτων. “Αν και ο ασθενής βρέθηκε να έχει λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C, δεν νομίζουμε ότι ο ιός ήταν υπεύθυνος για την οξεία ηπατίτιδα του ασθενούς”, έγραψαν οι γιατροί στην έκθεσή τους.

Υπερβολική δοσολογία

Όπως εξήγησαν οι γιατροί, τα ενεργειακά ροφήματα περιέχουν μίγματα βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών με στόχο να δώσουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό για να αναρρώσει από τη σωματική καταπόνηση. Στα συστατικά συνήθως συμπεριλαμβάνονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12 (κομπαλαμίνη), η Β9 (φυλλικό οξύ), η Β6 (πυριδοξίνη) και η Β3 (νιασίνη).

Πολλά από τα συστατικά περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Όμως μόνο η βιταμίνη Β3 έχει βρεθεί ότι έχει τοξική δράση στο συκώτι σε περίπτωση υπερβολικής δοσολογίας.

Το ενεργειακά ροφήματα που έπινε ο 50άχρονος άνδρας περιείχαν 40 mg νιασίνης ανά κουτάκι. Η ποσότητα αυτή είναι διπλάσια της συνιστώμενης ανά ημέρα. Έτσι, προσλάμβανε σε καθημερινή βάση 160-200 mg βιταμίνης Β3.

Οι γιατροί λένε ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό με αυτό το πρόβλημα και προειδοποιούν το κοινό να μην κάνει υπερκατανάλωση ενεργειακών ποτών. Η άλλη περίπτωση αφορούσε μια 22άχρονη γυναίκα που εμφάνισε οξεία ηπατίτιδα από την κατανάλωση πολλών τέτοιων ροφημάτων.

Δείτε επίσης