Ποιες τροφές συνδέονται με την ακμή

Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που συχνά αντιστέκεται στη θεραπεία ακόμα και των πιο δυνατών κρεμών που περιέχουν αντιβιοτικά. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διατροφή παίζει ρόλο στην ένταση των συμπτωμάτων.

Οι τροφές που συνδέονται με την ακμή είναι το γάλα (κυρίως το άπαχο) και αυτά που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα γλυκά κλπ.

polyphenolsΣύμφωνα με τον δρ Daniel Aires, δερματολόγο στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, οι πιο ισχυρές συσχετίσεις της ακμής με τη διατροφή αφορούν τρεις ομάδες τροφών:

Α. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε σάκχαρα και εύπεπτο άμυλο. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και άλλοι υδατάνθρακες τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ακμής, ενώ ο περιορισμός τους μπορεί να μειώσει τις βλάβες στους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους.

Το κοινό γνώρισμα αυτών των τροφίμων είναι ότι περιέχουν λίγες φυτικές ίνες και έτσι όχι μόνο αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, αλλά ενεργοποιούν μια αλληλουχία φυσικών μηχανισμών που επηρεάζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ινσουλίνη, η αυξητική ορμόνη και οι ορμόνες του φύλου. Οι ορμόνες αυτές σχετίζονται με επιδείνωση των συμπτωμάτων της ακμής.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ακμή συσχετίζεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όταν είναι λίγων λιπαρών (λάιτ) γεγονός που επίσης μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες. «Το γάλα περιέχει πολλούς παράγοντες αύξησης οι οποίοι ενδέχεται να ευνοούν την ακμή», λέει ο Aires. Η συγκέντρωση αυτών των παραγόντων φαίνεται πως αυξάνεται όταν αφαιρείται το λίπος από το γάλα, γι’ αυτό οι πάσχοντες από ακμή, αν θέλουν να πιουν γάλα πρέπει να προτιμούν το πλήρες.

Φυτικές τροφές. Ο Aires συνιστά επίσης τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες. Οι ουσίες αυτές αφθονούν σε ορισμένες φυτικές τροφές, όπως τα μούρα, το πράσινο τσάι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κόκκινα σταφύλια, η μαύρη σοκολάτα και τα μπαχαρικά.

«Αν έχετε ακμή φροντίστε να ακολουθείστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα» λέει ο Aires.

Τα επιμέρους συστατικά

Σχετικά με τα επί μέρους συστατικά, η βιταμίνη A (βρίσκεται στα ιχθυέλαια, στα καρότα, το σπανάκι και το μπρόκολο) βοηθά την ομαλή ανάπλαση του δέρματος, ώστε να μην παρακρατά πρωτεΐνες και λίπη. Επίσης, οι βιταμίνες E και C έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν το δέρμα.

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην πρόληψη της ακμής δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια που προκαλούν την ακμή.

Τέλος, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αναστέλλουν ορισμένα μόρια που οδηγούν σε φλεγμονή και προβλήματα στο δέρμα.

Δείτε επίσης