Πάνω από 500.000 άτομα με κατάθλιψη στην Ελλάδα

«Το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 500.000, φθάνοντας τα μεγέθη μιας πολύ μεγάλης πόλης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Σκαπινάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Τομέας Κοινωνικής Iατρικής & Ψυχικής Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μιλώντας στο Mental Health Conference.

Ο  ίδιος τόνισε ότι τα Ψυχικά Νοσήματα είναι συχνά, εμφανίζονται νωρίς, χαρακτηρίζονται από χρονιότητα και προκαλούν σημαντική ανικανότητα.

Με βάση Πανελλήνια μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι ψυχικές διαταραχές συνολικά υπολογίστηκαν στο 8% του γενικού πληθυσμού.

Οι ψυχικές διαταραχές επιβαρύνουν τα έτη ζωής και την ποιότητα ζωής και αυξάνουν σημαντικά το κόστος στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, αντί να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, καταλήγουν να γίνονται χρόνιες παθήσεις και όσο καθυστερεί η θεραπεία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναπηρίας. Μεγάλα διαστήματα καθυστέρησης έναρξη θεραπείας προκαλούν χαμηλά ποσοστά απάντησης στα φάρμακα, παρουσία σοβαρότερων συμπτωμάτων, συχνότερες υποτροπές και νοσηλείες, υψηλά ποσοστά μελλοντικής συννοσηρότητας και αυτοκτονιών κ.ά.

Αναφορικά με τον ρόλο των Υπηρεσιών και του Συστήματος Υγείας, ο κ. Σκαπινάκης προτείνει: Την εισαγωγή κλιμακωτού μοντέλου φροντίδας, την ανάπτυξη αποτελεσματικών και αποδοτικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα της νοσηρότητας με βάση τις πραγματικές ανάγκες , καθώς και τ

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης