Α. Ξανθός: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να επιβιώσει το ΕΣΥ

«Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που προωθούμε δεν είναι ούτε μνημονιακό σχέδιο, ούτε ιδεολογική εμμονή, αλλά όρος επιβίωσης του ΕΣΥ και ανασυγκρότησης της δημόσιας υγείας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός κατά την παρέμβασή του στο στρογγυλό τραπέζι για την ΠΦΥ στα πλαίσια του 18ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου.

Όπως ανέφερε, η πολιτική του υπουργείου με αυτό το στόχο φιλοδοξεί να αναπτύξει τις νέες αποκεντρωμένες δημόσιες δομές ΠΦΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας ) που με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό και τη διεπιστημονική ομάδα υγείας μπορούν να προσφέρουν ευχερή πρόσβαση, ολιστική φροντίδα, τομεοποιημένες υπηρεσίες με κοινοτικό προσανατολισμό, πρόληψη και αγωγή υγείας, δικτύωση με δομές ψυχικής υγείας, με δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ή κοινωνικές δομές.

Αναφερόμενος στη θέση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας, ο κ. Ξανθός τόνισε μεταξύ άλλων:

“Η δική μας πολιτική επιλογή δεν είναι να κάνουμε τους ρυθμιστές του ανταγωνισμού ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να παρέμβουμε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος. Η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η ‘μεροληψία’ υπέρ του Δημοσίου και η επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την αντοχή και την αξιοπρέπεια όλου του συστήματος υγείας, την ποιότητα των υπηρεσιών και την καλύτερη φροντίδα για τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το σχέδιο περιορίζει σε ένα βαθμό το ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Θεωρούμε όμως ότι η Πολιτεία έχει το δικαίωμα και τη υποχρέωση να ανασυγκροτήσει την ΠΦΥ με όρους Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Θεωρούμε ότι το Κράτος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διευρύνει το ρόλο και την επιρροή του ΕΣΥ σ’ ένα πεδίο που είχε εκχωρηθεί επί δεκαετίες προνομιακά στον ιδιωτικό και κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα υγείας”.

Δείτε επίσης