Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή

Δύο μελέτες δείχνουν ότι τα προβλήματα με τον ύπνο αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα τύπο αρρυθμίας που ονομάζεται Η κολπική μαρμαρυγή και σχετίζεται με θρόμβωση και εγκεφαλικά επεισόδια.

kardiaΕπιστήμονες από την Καλιφόρνια ανέλυσαν στοιχεία από εκατομμύρια συμμετέχοντες σε διάφορες μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Η μελέτη παρουσιάσθηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) στη Νέα Ορλεάνη.

Η μελέτη αυτή έδειξε πως όσοι κάνουν ανήσυχο ύπνο ή πάσχουν από αϋπνία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με όσους κοιμούνται ήσυχα όλη τη νύχτα. Όσοι ξυπνάνε συχνά μέσα στη νύχτα διατρέχουν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ όσοι βασανίζονται από αϋπνίες παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 29%. Οι ερευνητές βρήκαν πως ο κίνδυνος είναι αυξημένος και σε όσους δεν κοιμούνται βαθιά.

Η αιτία της συσχέτισης μεταξύ ύπνου και κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι γνωστή, ανέφερε ο επικεφαλής  της μελέτης Gregory Marcus, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). «Αλλά ακόμα και χωρίς σαφή αιτία, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου όταν αυτή είναι φτωχή», τόνισε ο Marcus.

Το στάδιο REM

Η άλλη μελέτη, από την ίδια ομάδα ερευνητών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν λιγότερο το στάδιο του ύπνου που ονομάζεται ταχεία κίνηση ματιών (REM), σε σύγκριση με άλλες φάσεις του ύπνου, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει το στάδιο REM.

Τα παραπάνω ευρήματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά βρήκαν απλώς μια στατιστική συσχέτιση. Οι μελέτες αυτές δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψουν μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται στα ιατρικά συνέδρια τυπικά θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. Οι ερευνητές όμως είπαν ότι και οι δύο παρουσιάσεις αύξησαν την κατανόηση για το τι μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή και έδωσαν μια καλύτερη εικόνα για πιθανές παρεμβάσεις. Προτείνουν επίσης νέους δρόμους έρευνας που μπορούν να ρίξουν φως στις αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής.

Να σημειωθεί πως είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο λιγοστός ή κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Δείτε επίσης