Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Παγκοσμίως, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες και η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Στις ανεπτυγμένες χώρες η νόσος είναι ακόμα πιο συχνή. Γύρω στα 1,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα καταγράφηκαν το 2012, αντιπροσωπεύοντας 15% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου στους άνδρες.

alcoholΜέχρι σήμερα η έρευνα για τη σχέση του αλκοόλ στον καρκίνο του προστάτη δεν είναι τελεσίδικη. Αλλά τώρα μια μετα-ανάλυση από Αυστραλούς ερευνητές που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Cancer βρήκε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη σχετίζεται πράγματι με την κατανάλωση αλκοόλ και μάλιστα ξεκινά από χαμηλές ποσότητες.

Ακόμα και δυο ποτά την ημέρα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, με επικεφαλής τον Tim Stockwell ανέλυσαν στοιχεία από 27 δημοσιευμένες μελέτες που συσχέτισαν το αλκοόλ με τον καρκίνο του προστάτη.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ο κίνδυνος αρχίζει από μικρές ποσότητες ακόμα και μεταξύ 1,33 και 25 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα (κατά μέσο όρο δυο ποτά), κάτι που αυξάνει την πιθανότητα κατά 8%. Κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ 45 και 65 γραμμαρίων αυξάνει τον κίνδυνο κατά 14% ενώ για μεγαλύτερη ποσότητα ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 18%.

“Αυτή η μελέτη συμβάλλει στην ενίσχυση των αποδεικτικών στοιχείων ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Η συμβολή του αλκοόλ στον καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις μελλοντικές εκτιμήσεις της παγκόσμιας επιβάρυνσης της νόσου», δήλωσε ο Stockwell.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλύτερες μεθόδους στον τομέα της έρευνας για το αλκοόλ και την υγεία», ανέφερε η συν-συγγραφέας της μελέτης Tania Chikritzhs. “Παρελθούσες και μελλοντικές μελέτες που δεν συσχετίζουν την ασθένεια με χαμηλό επίπεδο κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.”

Να σημειωθεί ότι το αλκοόλ συνδέεται με τουλάχιστον επτά μορφές καρκίνου σύμφωνα με μια ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction αποτελώντας αιτία για το 5,8% των θανάτων από καρκίνο.

Πηγή: Zhao J, Stockwell T, Roemer A, Chikritzhs T. Is alcohol consumption a risk factor for prostate cancer? A systematic review and meta–analysis. BMC Cancer. 2016.

Δείτε επίσης