Χωρίς περικοπές κοινωνικών δαπανών ο προϋπολογισμός για το 2017

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή Χωρίς υποχωρήσεις έναντι των απαιτήσεων των δανειστών στο κονδύλι για κοινωνικές δαπάνες σε υγεία, πρόνοια κ.ά. κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός στη Βουλή.

Ο προϋπολογισμός για το 2017 διατηρεί την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ), ενώ θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία. Μετά από πολλές παρεμβάσεις, τελικώς κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017, καθώς καλύφθηκε το κενό των 50 εκατ. ευρώ που είχε απομείνει για το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα οριακά υψηλότερο από το 1,8% του ΑΕΠ, όταν ο μνημονιακός στόχος είναι 1,75% του ΑΕΠ, διατηρώντας μάλιστα την πρόβλεψη του προσχεδίου για έξτρα χρηματοδότηση με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ κοινωνικών δαπανών στους τομείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας. Αρχικά οι δανειστές είχαν ζητήσει την περικοπή αυτών των ποσών διαβλέποντας «κενό» της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης