Κίνδυνος σαλμονέλας από τις συσκευασμένες σαλάτες

Οι συσκευασμένες σαλάτες που αγοράζουμε από τα σουπερμάρκετ πρέπει να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με Βρετανούς μικροβιολόγους από το University of Leicester οι οποίοι γράφουν στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology ότι αποτελούν κίνδυνο επέκτασης βακτηρίων, ακόμα κι αν μείνουν στο ψυγείο.

Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν ότι το υγρό περιβάλλον του ψυγείου σε συνδυασμό με τα συστατικά των λαχανικών που διαρρέουν από τα κομμένα φύλλα προκαλούν ανάπτυξη βακτηρίων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σαλμονέλα, η οποία είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι εξεπλάγησαν από τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγονταν τα βακτήρια ακόμα και μέσα στο ψυγείο.

Τα λαχανικά αποτελούν μια υγιεινή τροφή αλλά συχνά εμπλέκονται σε επιδημίες τροφικής δηλητηρίασης διότι μπορεί να έχουν διάφορα βακτήρια. Γι’ αυτό οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η τοποθέτηση λαχανικών σε σακουλάκια επιδεινώσει το πρόβλημα, όταν είναι κομμένα σε μικρότερα τεμάχια λόγω της υγρασίας που μαζεύει η σακούλα. Το κομμένα τεμάχια αφήνουν τους χυμούς τους να ξεφεύγουν από τα λαχανικά κι αυτό προκαλεί υγρασία και ανάπτυξη βακτηρίων στο περιβάλλον της σακούλας.

«Δημιουργείται ένα θρεπτικό κοκτέιλ, στο οποίο μπορούν να αναπαραχθούν τα βακτήρια», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Primrose Freestone.

Η σαλμονέλα

Η μελέτη έδειξε ότι μια αρχική μόλυνση των λαχανικών με 100 βακτήρια σαλμονέλας μπορεί μέσα σε πέντε ημέρες στο ψυγείο να μετατραπεί σε αποικία 100.000 βακτηρίων.

Η ποσότητα αυτή «αρκεί για να πάθουν τροφική δηλητηρίαση περισσότερα από ένα άτομα, ενώ η αρχική ποσότητα είναι αβλαβής», τόνισε η Freestone. Και πρόσθεσε ότι της προκάλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη το πόσο καλά επιβιώνουν τα βακτήρια στο ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου και ειδικότερα στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Η έρευνα έδειξε ότι το βακτήριο της σαλμονέλας αναπτύσσεται ιδιαιτέρως καλά στο συσκευασμένο και κομμένο σπανάκι, ενώ το κολοβακτηρίδιο (e.coli) προτιμά τα φύλλα της ρόκας. Οι χυμοί που διαφεύγουν από τα κομμένα λαχανικά βοηθούν τη σαλμονέλα να επεκταθεί στα φύλλα των λαχανικών τόσο πολύ που ακόμα και το επίμονο πλύσιμο με σαπούνι δεν μπορεί να απομακρύνει τα βακτήρια τα οποία κολλάνε επίσης και στη σακούλα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να τρώμε τις συσκευασμένες σαλάτες το ταχύτερο δυνατόν και όχι να τις φυλάμε στο ψυγείο επί μακρόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να αγοράζουμε έτοιμες σαλάτες με όσο το δυνατόν πιο μακρινή ημερομηνία λήξεως και με πιο χοντροκομμένα φύλλα. Επίσης να μην καταναλώνουμε σαλάτες όταν έχει φουσκώσει το σακουλάκι με αέρα.

Δείτε επίσης