Ανδρέας Ξανθός: Σταθερή συνεργασία με την Κύπρο σε κρίσιμους τομείς

Για σταθερή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου σε κρίσιμους τομείς στον χώρο της Υγείας, κάνει λόγο στις δηλώσεις του από την Λευκωσία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο νησί.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, υπήρξε μια πολύ στοχευμένη συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας «για να υπάρξει μια σταθερή συνεργασία των δυο χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διακίνηση, η αδειοδότηση, η λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και κυρίως η πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των κοινών αποζημιώσεων».

«Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας και για τα ασφαλιστικά συστήματα όλων των χωρών της Ευρώπης», ανέφερε ο κ Ξανθός, « να βρούμε δηλαδή μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει μια πρόσβαση των πολιτών, ισότιμη πρόσβαση στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες από τη μια, και από την άλλη στην δυνατότητα να αποζημιώνονται αυτά τα καινούργια φάρμακα σε προσιτές τιμές που να διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Έχουμε πάρει από κοινού πρωτοβουλίες με τον συνάδελφο Υπουργό προς αυτό το πεδίο. Συνεργαζόμαστε στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ, παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο κοινής παρέμβασης, σε αυτό το κομμάτι το κρίσιμο, που αφορά τη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα».

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην επικείμενη προσπάθεια της Κυπριακής κυβέρνησης να θεσμοθετήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, γεγονός που χαρακτήρισε ως μια μεγάλη τομή για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης