Ο καθαρισμός της οδοντικής πλάκας προστατεύει από την πνευμονία

Ο καθαρισμός της οδοντικής πλάκας από τον οδοντίατρο διατηρεί υγιή τα δόντια και μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο IDWeek 2016, ένα ετήσιο συνέδριο για ειδικούς στα λοιμώδη νοσήματα.

dontiaΕρευνητές του Πανεπιστημίου Commonwealth της Βιρτζίνια ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 26.246 ατόμων εκ των οποίων οι 441 είχαν εμφανίσει βακτηριακή πνευμονία (το 1,7%). Διαπιστώθηκε πως όσα άτομα δεν πήγαιναν στον οδοντίατρο είχαν κατά 86% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πνευμονία, σε σύγκριση με τα άτομα που πήγαιναν για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό δοντιών δύο φορές τον χρόνο.

Οι επιστήμονες απέδωσαν τη διαφορά στο ότι ο καθαρισμός μειώνει τα επίπεδα των βακτηρίων στο στόμα, όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Michelle Doll, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στον Τομέα Λοιμωδών Νόσων. «Η συσχέτιση στοματικής υγείας και πνευμονίας είναι καλά τεκμηριωμένη και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι σημαντικές για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας», είπε η Doll.

Ο καθαρισμός στο οδοντιατρείο περιλαμβάνει την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας που αποτελεί μια μάζα μικροβίων που προσκολλάται στις φυσικές και τεχνητές οδοντικές επιφάνειες. Η προσκόλληση αφορά όλες τις οδοντικές επιφάνειες και ειδικότερα τις περιοχές όπου υπάρχουν σχισμές ή ραγίσματα της αδαμαντίνης, της σκληρής ουσίας που επικαλύπτει εξωτερικά τα δόντια.

Η Doll είπε ότι είναι αδύνατο να απαλλαγεί το στόμα μας εντελώς από τα βακτήρια, αλλά η καλή οδοντική υγιεινή μπορεί να τα περιορίσει σημαντικά.

Αν και η πνευμονία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Τα βακτήρια που προκαλούν συχνά πνευμονία περιλαμβάνουν τον στρεπτόκοκκο, τον αιμόφιλο, τον σταφυλόκοκκος και τα αναερόβια βακτήρια.

Δείτε επίσης