ΗΠΑ: Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θα αναγράφουν ότι δεν έχουν επιστημονική ένδειξη

Οι ισχυρισμοί των ομοιοπαθητικών φαρμάκων δεν βασίζονται σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και δεν γίνονται αποδεκτοί από τη σύγχρονη ιατρική. Παρόλα αυτά, η ομοιοπαθητική έχει πολλούς πιστούς, π.χ. οι Αμερικανοί ξοδεύουν γύρω στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε ομοιοπαθητικές θεραπείες, σύμφωνα με στοιχεία του 2007.

omoiopathitikiΑρκετοί χρήστες των ομοιοπαθητικών φαρμάκων δεν εμπιστεύονται τη σύγχρονη ιατρική και κάποιοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει απλά επειδή κυκλοφορούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Οι καταναλωτές σκέφτονται ότι εφόσον κυκλοφορούν ομοιοπαθητικά φάρμακα, κάποιο όφελος παρέχουν.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την αντίληψη, το αμερικανικό κράτος απαιτεί τώρα από τους παρασκευαστές των ομοιοπαθητικών φαρμάκων να προσκομίσουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους, διαφορετικά θα πρέπει να αναγράφουν στις συσκευασίες τους ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως έχουν όφελος για την υγεία.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ και των περισσότερων χωρών δεν θεωρεί ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι πράγματι φάρμακα. Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο απαιτούνται κλινικές μελέτες και άδειες κυκλοφορίας. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά με την ένδειξη ότι δεν έχουν λάβει έγκριση από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Χωρίς επιστημονικές ενδείξεις

Η ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission, FTC) ξεκαθαρίζει  σε έκθεσή της ότι οι ισχυρισμοί για τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα πρέπει να συμμορφώνονται «με τα ίδια στάνταρτς που ισχύουν για τα άλλα προϊόντα που αναφέρουν ισχυρισμούς για οφέλη στην υγεία».

Η FTC δεν μπορεί να αποτρέψει την πώληση των ομοιοπαθητικών προϊόντων, μόνο η FDA μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στη διαφήμιση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της FTC που συνοδεύει την έκθεση, εφόσον οι παρασκευαστές αδυνατούν να προσκομίσουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, οι συσκευασίες των σκευασμάτων τους θα πρέπει να αναγράφουν δύο φράσεις:

  1. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη που να υποστηρίζει τους ομοιοπαθητικούς ισχυρισμούς για την υγεία.
  2. Οι ομοιοπαθητικοί ισχυρισμοί βασίζονται μόνο σε θεωρίες από το 1700 που δεν είναι αποδεκτές από τους ειδικούς της σύγχρονης ιατρικής.

Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί, η ομοιοπαθητική δεν είναι παραδοσιακή θεραπεία. Δημιουργήθηκε το 1796 από τον Γερμανό γιατρό Σάμιουελ Χάνεμαν βάσει της ιδέας ότι «το όμοιο θεραπεύει το όμοιο», δηλαδή ότι μια ουσία που προκαλεί συμπτώματα σε υγιείς ανθρώπους μπορεί να θεραπεύσει αυτά τα συμπτώματα σε άρρωστους ανθρώπους.

Επιπλέον, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι τόσο αραιωμένες ώστε στο τελικό σκεύασμα συνήθως δεν ανιχνεύεται η δραστική ουσία. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί πιστεύουν ότι το διάλυμα που απομένει διατηρεί την «ανάμνηση» της δραστικής ουσίας και αυτό αρκεί για τη θεραπεία.

Παραμένει άγνωστο αν η παρέμβαση της αμερικανικής FTC θα επηρεάσει τις πωλήσεις προϊόντων ομοιοπαθητικής. Σχολιάζοντας το θέμα, ο Άλαν Λεβίνοβιτζ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Μάντισον, είπε ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα στις συσκευασίες σπάνια αποθαρρύνουν τους αγοραστές, Και ότι τα νέα μηνύματα στα ομοιοπαθητικά προϊόντα ίσως τελικά να έχουν “παρενέργειες” ενισχύοντας την καχυποψία προς τη σύγχρονη ιατρική.

Δείτε την αμερικανική έκθεση εδώ.

Δείτε επίσης