Όλοι οι σύλλογοι ασθενών υπέρ μιας ενιαίας φωνής

Ένα βήμα πιο κοντά σε μια ενιαία συλλογικότητα ασθενών βρίσκονται πλέον οι σύλλογοι ασθενών όλης της χώρας, μετά τις εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών Patients in Power.

Σε ειδική ενότητα για την ένωση όλων των συλλόγων, όλοι οι σύλλογοι ασθενών που παρίσταντο, αλλά και οι δύο φορείς-«ομπρέλες», ΕΛΛΟΚ και ΠΕΣΠΑ, μίλησαν θετικά υπέρ μιας ενιαίας φωνής ασθενών, θεωρώντας ότι οι ασθενείς ενωμένοι μπορούν να επιτύχουν περισσότερα.

Κατά τη διάρκεια της ενότητας, ο Κυριάκος Σουλιώτης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αν. Πρύτανης Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, παρουσίασε τη μελέτη EMOTION PROJECT που αφορά ασθενείς με καρκίνο και αποτυπώνει τα ποσοστά κάθε χώρας στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικών υγείας.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα 5 χωρών (Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία Μάλτα και Ιταλία) που χαρακτηρίστηκαν “low impact” με τη μικρότερη συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις. Αντιθέτως, στην Κύπρο οι Σύλλογοι Ασθενών συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας, όπως ανέφερε και ο Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων.

Η Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1986 και αριθμεί 32 μέλη-οργανώσεις ασθενών. Η Ομοσπονδία έθεσε ξεκάθαρους στόχους και συνεργάστηκε με Ευρωπαϊκούς Συλλόγους και με αξιωματούχους στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ήρθε σε επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, με εκπρόσωπους όλων των κομμάτων και τα ΜΜΕ. Σήμερα η Ομοσπονδία συμμετέχει στην Επιτροπή Φαρμάκων και στην Επιτροπή Τιμολόγησης, ενώ συμμετέχουμε σε πολλές Επιτροπές του Υπουργείου» ανέφερε ο κ. Κουλούμας.

Δείτε επίσης