ΠΟΕΔΗΝ: Η Οδύσσεια ενός καρδιοπαθούς – Άλλαξε τέσσερα νοσοκομεία

Δεν είναι μόνο το προσωπικό και τα αναλώσιμα υλικά που λείπουν από τα Νοσοκομεία, αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αλλά λείπουν και τα διαγνωστικά τεστ.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Άμφισσας αδυνατούσε να κάνει την αιματολογική εξέταση της τροπονίνης. Έτσι δεν ήταν δυνατή η εξέταση εμφράγματος για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα που διακομίζονταν στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου.

Επίσης, όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ, το Νοσοκομείο Άμφισσας είναι ακάλυπτο από καρδιολόγο πολλές ημέρες το μήνα. Στο Νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά 24 ώρες, απέμεινε μόνο ένας καρδιολόγος και του χρειάζεται και ύπνος. Ενώ, αναφέρει και ένα καρδιολογικό περιστατικό που διακομίστηκε στο νοσοκομείο στις 24 Νοεμβρίου 2016.

Συγκεκριμένα αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Στις 24/11/2016 στα επείγοντα διεκομίσθη ο ασθενής Φ.Χ. 45 ετών με ασθενοφόρο, κάτοικος Διστόμου, στα επείγοντα του Νοσοκομείου, με καρδιολογικό πρόβλημα. Καρδιολόγος στο Νοσοκομείο δεν υπήρχε. Εφημέρευε Γενικός Ιατρός. Δεν μπορούσε να γίνει η αιματολογική εξέταση τροπονίνη λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Δεν ήταν δυνατή η διάγνωση του εμφράγματος.

Στις 20:50 διεκομίσθη ο ασθενής με ασθενοφόρο χωρίς συνοδεία στο Νοσοκομείο της Λαμίας. Στο εν λόγω Νοσοκομείο που δεν λειτουργούν τα χειρουργεία με απόφαση Διοικητή λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Στο νοσοκομείο της Λαμίας διεγνώσθη έμφραγμα. Έπαθε ανακοπή η οποία αντιμετωπίστηκε. Ευτυχώς η ανακοπή συνέβη στο νοσοκομείο Λαμίας και όχι στη διαδρομή κατά τη διακομιδή του.

Στο νοσοκομείο Λαμίας δεν λειτουργεί Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, παρ’ ότι προβλέπεται στον Οργανισμό λόγω έλλειψης Μηχανημάτων και προσωπικού. Γι’ αυτό διεκομίσθη με ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας για Αιμοδυναμική κάλυψη και ΜΕΘ. Εκ τούτοις χρειάστηκε και νέα διακομιδή στο ΝΙΜΤΣ. Ούτε τσουβάλι να ήταν ο ασθενής. Ευτυχώς είναι τυχερός και ζει. Έκανε πραγματικά το γύρο του θανάτου. Κινδυνεύουν ή όχι οι εμφραγματίες ασθενείς;».

Τα μηχανήματα

Και συμπληρώνει η ανακοίνωση: «Στο νοσοκομείο της Άμφισσας το ακτινολογικό Μηχάνημα είναι σαράβαλο και τακτικά  εκτός λειτουργίας. Φτιάχνει – χαλάει. Ο Αξονικός Τομογράφος δεν λειτουργεί εδώ και δύο μήνες. Πως γίνονται οι διαγνώσεις στα έκτακτα περιστατικά (π.χ. εσωτερική αιμορραγία). Στα πλυντήρια από τα δύο πλυντήρια λειτουργεί το ένα. Το άλλο δεν λειτουργεί εδώ και έξι μήνες χωρίς να επισκευάζεται. Πως θα πλυθεί το αναλώσιμο υλικό για να προστατεύονται οι Νοσηλευόμενοι Ασθενείς από τις Νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Οι υπουργοί Υγείας προσπαθούν με μπακαλίστικο τρόπο να λύσουν το πρόβλημα. Μετακινούν αναισθησιολόγους από το νοσοκομείο της Άμφισσας στο νοσοκομείο της Λαμίας για να λειτουργήσουν μερικώς τα χειρουργεία, που έκλεισαν με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων. Εξαιτίας αυτού έκλεισε ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου Άμφισσας.

Νοσοκομείο Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης χωρίς να διαθέτει Παθολογικό τομέα (έκλεισε η παθολογική κλινική πριν ενάμιση χρόνο) και  χειρουργικό τομέα. Το νοσοκομείο μετεξελίχθηκε σε Κέντρο Διακομιδών. Οι διακομιδές θέλουν χρόνο και ο χρόνος στοιχίζει ανθρώπινες ζωές».

 

Δείτε επίσης