Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΓΝ Ζακύνθου για διερεύνηση μετεγχειρητικών επιπλοκών

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταβαίνει σήμερα στο Νοσοκομείο Ζακύνθου «ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» για τη διερεύνηση των αιτίων που είχαν ως αποτέλεσμα πέντε ασθενείς να παρουσιάσουν επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση.

Μια 41άχρονη γυναίκα κατέληξε χθες το πρωί από πολυοργανική ανεπάρκεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, μια δεύτερη ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και υπό συνεχή παρακολούθηση στο ίδιο νοσοκομείο ενώ οι υπόλοιποι τρεις- που ήταν πιο ελαφριά- είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο Ζακύνθου.

Τα πέντε περιστατικά μέσα σε λίγες εβδομάδες δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο και η τελευταία τραγική κατάληξη της 41χρονης που χάθηκε χθες το πρωί μετά από χειρουργείο ρουτίνας από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, οδήγησε την ηγεσία του ΥΥΚΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ στην απόφαση να εξετάσουν την περίπτωση να έχουν «αποικιστεί» τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου με λοιμογόνους οργανισμούς.

Όπως αναφέρει η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, Δέσποινα Τσαρίδου, “με αφορμή την εμφάνιση μετεγχειρητικών επιπλοκών και έπειτα από όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες στις οποίες προέβη η Διοίκηση του Γ.Ν.Ζακύνθου, όπως πλήρης και εκτενής μικροβιολογικός έλεγχος των χειρουργείων , ο οποίος απέβη αρνητικός για ύπαρξη μικροβίων, μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 02.12.16, ανεστάλη η λειτουργία των χειρουργείων για λόγους ασφαλείας, μέχρι την πλήρη διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας των αιτιών που τις προκάλεσαν”.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το ποσοστό το λοιμώξεων είναι σαφώς μεγαλύτερο στα νοσοκομεία της χώρας μας από τις χώρες της Ε.Ε., ενώ διπλάσιο είναι και το ποσοστό θνησιμότητας.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι εμφανίζουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 38.000 χάνουν τη ζωή τους. Η νοσηρότητα στις χώρες της Ε.Ε. είναι στο 5% επί των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό φθάνει στο 15%. Η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι στη χώρα μας πάνω από 30% και στην Ε.Ε. στο 15%.

 

Δείτε επίσης