Aντιμετώπιση κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας με laser

Του Νικόλαου ΤσεκούραΑγγειοχειρουργού

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας πάνω από 1.000.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Πολλοί από αυτούς έχουν νόσο προχωρημένου σταδίου, με ανοιχτές πληγές στα πόδια τους, χωρίς, κατ’ ανάγκη, να έχουν αναπτύξει σοβαρή συμπτωματολογία.

laserΟ αριθμός των ασθενών, αντρών και γυναικών, με λιγότερο προχωρημένη νόσο, όπου δεν έχει επηρεαστεί το δέρμα, είναι πολύ μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα το σύνολο των πασχόντων να προσεγγίζει ένα ποσοστό κοντά στο 40% του γενικού πληθυσμού.

Αιτίες και συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία ασθένεια η οποία κληρονομείται με κατάλληλα γονίδια. Άλλοι παράγοντες, πέρα των γονιδίων, αποτελούν η εγκυμοσύνη, η λήψη ορμονών, η πολύωρη ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα επί σειρά ετών και η ηλικία.

Η συμπτωματολογία η οποία παρουσιάζεται στους περισσότερους ασθενείς, σε διαφορετικό βαθμό, είναι το οίδημα, ο πόνος, η αίσθηση ότι τα άκρα είναι βαριά, ο καύσος, ο κνησμός, το μούδιασμα και οι κράμπες. Τα συμπτώματα αυτά έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών τόσο στην εργασία τους, όσο και στην καθημερινότητά τους εκτός εργασίας.

Θεραπεία των κιρσών με το ενδοαυλικό λέιζερ

Οι επιπλοκές της ανοιχτής επέμβασης για την θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων, όπως τα αιματώματα, οι πόνοι, οι αντιαισθητικές χειρουργικές ουλές και το υψηλό ποσοστό υποτροπών οδηγούν, παγκοσμίως, στην εγκατάλειψή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κέντρα με μεγάλη εμπειρία στις νέες ενδοαυλικές τεχνικές, όπως το λέιζερ, η ανοιχτή επέμβαση έχει πλήρως αντικατασταθεί από αυτές. Τα βασικά πλεονεκτήματα της ενδοαυλικής θεραπείας σε σχέση με την παλαιά τεχνική της σαφηνεκτομής είναι:

  • Πρόκειται για τεχνική ανώδυνη και αναίμακτη
  • Ελάχιστα επεμβατική
  • Η αναισθησία που εφαρμόζεται είναι τοπική
  • Δεν προκαλεί ουλές ούτε επιφέρει μολύνσεις
  • Ελαχιστοποιεί τον χρόνο ανάρρωσης, με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιστρέφει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες

Επιπλέον, η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με το λέιζερ αγγίζει υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας τα οποία διαρκούν στο χρόνο. Αυτό είναι  ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που τοποθετεί την θεραπεία με λέιζερ στην πρώτη θέση των επιλογών, σήμερα, για την θεραπεία των κιρσών.

Όταν, μάλιστα, η εμπειρία του αγγειοχειρουργού στην χρήση των ενδοαυλικών τεχνικών είναι αυξημένη μπορεί να καλυφθεί όλο το φάσμα των περιπτώσεων με φλεβική ανεπάρκεια, χωρίς την ανάγκη της παλαιάς επέμβασης της σαφηνεκτομής.

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD
Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA
dr-tsekouras.gr

Δείτε επίσης