Τα μαγικά μανιτάρια μειώνουν την κατάθλιψη και το άγχος των καρκινοπαθών

Η ψιλοκυβίνη, το παραισθησιογόνο συστατικό των λεγόμενων μαγικών μανιταριών, προσφέρει ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη που συχνά συνοδεύουν τον καρκίνο, δείχνουν δύο μικρές αμερικανικές μελέτες.

manitariaΥπάρχουν περίπου 25 είδη μανιταριών που περιέχουν παραισθησιογόνες ουσίες ή ψυχοδραστικά συστατικά, όπως είναι η ψιλοκίνη και η ψιλοκυβίνη. Τη δεκαετία του 1960, ψυχεδελικές ουσίες όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη δοκιμάστηκαν σε διάφορες μελέτες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του αλκοολισμού. Όμως οι ερευνητικές προσπάθειες σταμάτησαν μετά το 1970 λόγω της συσχέτισης αυτών των ουσιών με τα ναρκωτικά, με συνέπεια να χαρακτηρισθούν παράνομες.

Πάντως, στις περισσότερες χώρες δεν είναι παράνομο να μαζεύει κανείς και να καταναλώνει ακατέργαστα μαγικά μανιτάρια. Τα μανιτάρια που περιέχουν ψιλοκυβίνη χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια από τους ιθαγενείς που ζούσαν στην Κεντρική Αμερική ως ένα μέσο ενορατικής μαντείας και για να αποκτήσουν πρόσβαση στον κόσμο των πνευμάτων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει οι μελέτες για τέτοιου είδους ουσίες και ορισμένες έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά της κατάθλιψης από  τη λήψη κεταμίνης (γνωστή και ως Special K) και το ψυχεδελικό κοκτέιλ αγιαχουάσκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες (μια μελέτη έδειξε ότι η κεταμίνη μπορεί να κάνει ζημιά στην ουροδόχο κύστη). Επίσης, μια μελέτη έδειξε ότι ψιλοκυβίνη των μαγικών μανιταριών μπορεί να βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος.

Απαλύνουν από το άγχος και την κατάθλιψη στους καρκινοπαθείς

Πρόσφατα, δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Phychopharmacology, εξέτασαν την επίδραση της ψιλοκυβίνης σε καρκινοπαθείς, μια ομάδα ασθενών στην οποία η κατάθλιψη είναι συχνή, ακόμα κι αν ο καρκίνος έχει παρέλθει.

«Πρόκειται για τις πιο ενδελεχείς διπλά τυφλές μελέτες ψυχεδελικών ναρκωτικών τα τελευταία 50 χρόνια», είπε ο Ντέιβιντ Νατ, ψυχοφαρμακολόγος του Imperial College στο Λονδίνο, ο οποίος έγραψε το editoril που συνοδεύει τις μελέτες. Και στις δύο μελέτες, η ψιλοκυβίνη προσέφερε μεγαλύτερα οφέλη από την εικονική ουσία.

Οι μελέτες συνδύασαν ψυχεδελικά μανιτάρια με αρκετές συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου John Hopkins, με 51 ασθενείς να λαμβάνουν μία υψηλή και μία αμελητέα δόση ψιλοκυβίνης (ως εικονική ουσία) με διαφορά πέντε εβδομάδων. Με την ψιλοκυβίνη, το 60% των συμμετεχόντων διατηρούσε χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους έξι μήνες μετά τη μελέτη.

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, 29 καρκινοπαθείς έλαβαν είτε ψιλοκυβίνη είτε νιασίνη (βιταμίνη Β3). Η νιασίνη μιμείται κάποιες σωματικές επιδράσεις της ψιλοκυβίνης και χρησιμοποιήθηκε ως εικονική ουσία. Το 80% όσων έλαβαν ψιλοκυβίνη δεν έπασχαν πλέον από άγχος και κατάθλιψη βάσει των τυποποιημένων κριτηρίων. Στην ομάδα της εικονικής ουσίας, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30%.

Είναι άγνωστο πως η ψιλοκυβίνη μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος. Και στις δύο μελέτες πάντως τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα σε όσους ανέφεραν ότι βίωσαν μυστικιστικές εμπειρίες, είτε ήταν θρήσκοι είτε όχι. Για παράδειγμα, η Ντάινα Μπέιζερ από τη Νέα Υόρκη, 69 ετών, η οποία εμφάνισε καρκίνο των ωοθηκών και υποβλήθηκε με επιτυχία σε χειρουργείο και χημειοθεραπεία, ανησυχούσε μήπως ο καρκίνος θα επέστρεφε. Για πολλές ώρες μετά τη λήψη ψιλοκυβίνης «ένιωθε να λούζεται στην αγάπη του Θεού». Μήνες αργότερα, δήλωσε θεραπευμένη από την κατάθλιψη και παραμένει άθεη.

Να σημειωθεί ότι σε χαμηλές δόσεις, η κατανάλωση μαγικών μανιταριών φέρνει ευφορία και η αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα. Σε μεγαλύτερες δόσεις, εμφανίζονται οπτικές παραισθήσεις που προοδευτικά γίνονται ζωηρές ψευδοπαραισθήσεις χρωμάτων και κίνησης. Αν ληφθούν μαζί με κάποια άλλη ουσία, συνήθως αλκοόλ ή κάνναβη, οι επιδράσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Δείτε επίσης