Η μεσογειακή διατροφή χαρίζει χρόνια στους νευροπαθείς

Η χρόνια νεφρική νόσος προσβάλλει το 10-13% των ενηλίκων και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και πρόωρου θανάτου. Ωστόσο η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους νεφροπαθείς να ζήσουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

nefra

Ιταλοί και Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν την βιβλιογραφία εντοπίζοντας επτά δημοσιευμένες μελέτες για το ρόλο της διατροφής στους νευροπαθείς, στις οποίες συμμετείχαν 15.285 ασθενείς.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει 20-30% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και σχετίζεται με 46 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 ασθενείς σε διάστημα πενταετίας.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικής προέλευσης μη επεξεργασμένες τροφές (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, φυτικές ίνες) σε ψάρια και ελαιόλαδο ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε κόκκινο κρέας, αλάτι, και εξευγενισμένα σάκχαρα.

«Η συνήθης σύσταση όταν υπάρχει νεφροπάθεια είναι να περιορίζουν οι ασθενείς συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως ο φώσφορος, οι πρωτεΐνες και το νάτριο (δηλαδή το αλάτι) αλλά τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν πως ακόμα κι αν τηρηθούν αυτές τις οδηγίες, κάτι που αντικειμενικά είναι δύσκολο, λίγο επηρεάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Giovanni Strippoli, καθηγητής στο Τμήμα Έκτακτης Ανάγκης και Μεταμόσχευσης Οργάνων στο University of Bari, της Ιταλίας.

Και πρόσθεσε: «Ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή στο σύνολό της μπορεί να είναι πιο σημαντική για τους νεφροπαθείς».

Δείτε επίσης